Separation Processes Questions and Answers – Bioproduct Crystallization

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bioproduct Crystallization”.

1. What does the Attrition mean?
a) Coalescence of molecules
b) Collision of solid crystals with each other
c) Breakup of existing crystals in new particles
d) Mechanism that gives different crystal size distributions
View Answer

Answer: c
Explanation: The term attrition refers to breakup of existing crystals in new particles.
advertisement

2. What does the term contact nucleation?
a) Coalescence of molecules
b) Collision of solid crystals with each other
c) Breakup of existing crystals in new particles
d) Mechanism that gives different crystal size distributions
View Answer

Answer: b
Explanation: The term contact nucleation refers to collision of solid crystals with one another.

3. What does the term chronomals refer to?
a) Coalescence of molecules
b) Collision of solid crystals with each other
c) Breakup of existing crystals in new particles
d) Mechanism that gives different crystal size distributions
View Answer

Answer: d
Explanation: Chronomals refer to the mechanism that gives different crystal size distribution.

4. Find out the characteristic crystal length if
Mass of the crystal m= 10g
Density of crystal is d= 5g/m3
Area of crystal A= 10m2
a) 1.2m
b) 1.4
c) 1m
d) 2m
View Answer

Answer: a
Explanation: Since L= 6m/dA, L= 1.2m.

5. Find out the characteristic crystal length if
Mass of the crystal m= 10g
Density of crystal is d= 6g/m3
Area of crystal A= 10m2
a) 1.2m
b) 1.4
c) 1m
d) 2m
View Answer

Answer: c
Explanation: Since L= 6m/dA, L= 1m.
advertisement

6. Find out the characteristic crystal length if
Mass of the crystal m= 16.67g
Density of crystal is d= 5g/m3
Area of crystal A= 10m2
a) 1.2m
b) 1.4
c) 1m
d) 2m
View Answer

Answer: d
Explanation: Since L= 6m/dA, L= 2m.

7. Find out the characteristic crystal length if
Mass of the crystal m= 10g
Density of crystal is d= 2g/m3
Area of crystal A= 10m2
a) 1.2m
b) 3m
c) 1m
d) 2m
View Answer

Answer: b
Explanation: Since L= 6m/dA, L= 3m.

8. Find out the characteristic crystal length if
Mass of the crystal m= 10g
Density of crystal is d= 1g/m3
Area of crystal A= 10m2
a) 1.2m
b) 1.4
c) 1m
d) 6m
View Answer

Answer: d
Explanation: Since L= 6m/dA, L= 6m.

9. Find out the characteristic crystal length if
Mass of the crystal m= 10g
Density of crystal is d= 4g/m3
Area of crystal A= 10m2
a) 1.2m
b) 1.5m
c) 1m
d) 2m
View Answer

Answer: b
Explanation: Since L= 6m/dA, L= 1.5m.
advertisement

10. Find out the characteristic crystal length if
Mass of the crystal m= 10g
Density of crystal is d= 9g/m3
Area of crystal A= 10m2
a) 0.33m
b) 0.66m
c) 0.69m
d) 0.56m
View Answer

Answer: b
Explanation: Since L= 6m/dA, L= 0.66m.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn