Separation Processes Questions and Answers – Gas-Liquid-Systems

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Gas-Liquid-Systems”.

1. What happens in sublimation?
a) Solid vaporizes in liquid phase
b) A liquid vaporizes in gas phase
c) A gas solidifies
d) A solid vaporizes in gas phase without going in liquid phase
View Answer

Answer: d
Explanation: In sublimation, a solid vaporizes in gas phase without going in liquid phase.

2. What happens in desublimation?
a) Solid vaporizes in liquid phase
b) A liquid vaporizes in gas phase
c) A gas solidifies without changing to liquid
d) A solid vaporizes in gas phase without going in liquid phase
View Answer

Answer: c
Explanation: In desublimation, a gas solidifies in solid phase without going in liquid phase.

3. What are sublimation and desublimation governed by?
a) Liquid vapor pressure
b) Solid vapor pressure
c) Amount of solid present
d) Partial pressure of gas
View Answer

Answer: b
Explanation: At low pressures both sublimation and desublimation are governed by solid vapor pressure.
advertisement
advertisement

4. What happens at equilibrium during sublimation?
a) Vapor pressure of liquid is equal to solid
b) Vapor pressure of solid is equal to vapor pressure of gas
c) Vapor pressure of solid is equal to partial pressure of solute in gas
d) Vapor pressure of solid is equal to partial pressure of solute in liquid
View Answer

Answer: c
Explanation: During sublimation, the solid vapor pressure is equal to partial pressure of solute in gas.

5. When does the sublimation take place?
a) The partial pressure of solute in gas phase is more than solid vapor pressure
b) The partial pressure of solute I gas phase is more than solid vapor pressure
c) The vapor pressure is equal to partial pressure
d) When sufficient heat is applied
View Answer

Answer: a
Explanation: Sublimation will only be taking place when the partial pressure is lesser in gas because the difference is the driving force.

6. What is the remainder product of sublimation called?
a) Subliment
b) Solute
c) Solvent
d) Sublimate
View Answer

Answer: d
Explanation: The solid remaining is termed as sublimate.

7. Which of the following is not an example of sublimate?
a) Camphor
b) Naphthalene
c) Iodine
d) Nitrates
View Answer

Answer: c
Explanation: Iodine is not a sublimate since it gets sublimated and not left behind.
advertisement

8. Which of the following solids undergo sublimation?
a) Sodium chloride
b) Iodine crystals
c) Sodium carbonate
d) Sodium bicarbonate
View Answer

Answer: b
Explanation: Iodine has high melting point and sublimes easily.

9. A mixture of ammonium chloride and sodium chloride is separated by using:
a) Distillation
b) Crystallization
c) Sublimation
d) Magnetic separation
View Answer

Answer: c
Explanation: Ammonium chloride is sublimable, hence sublimation is used.
advertisement

10. How is propylene-propane mixture separated?
a) Distillation
b) Crystallization
c) Adsorption
d) Sublimation
View Answer

Answer: c
Explanation: Adsorption technique is used using adsorbent silica gel for separating propylene-propane mixture.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.