Separation Processes Questions and Answers – Multiphase Systems

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Multiphase Systems”.

1. What is the third phase in all the two phase systems?
a) The adsorbent
b) The interface
c) The container
d) The atmosphere
View Answer

Answer: c
Explanation: The third phase is the container which selected as inert for separation purposes.
advertisement

2. How to separate vapor-liquid-liquid system?
a) Fractional distillation
b) Fractional crystallization
c) Zone melting
d) Three phase isothermal flash
View Answer

Answer: d
Explanation: A three phase isothermal flash is used to separate vapor-liquid-liquid system.

3. Why are calculations for three phase flash difficult?
a) Because of strong dependency of K values on liquid phase composition when two immiscible liquids are present
b) Because of strong dependency of K values on vapor phase composition when two immiscible liquids are present
c) Because of strong dependency of K values on liquid phase composition when two miscible liquids are present
d) Because of strong dependency of K values on liquid phase composition when three immiscible liquids are present
View Answer

Answer: a
Explanation: The calculations of three phase flash are difficult due to strong dependency of K values on liquid phase composition when two immiscible liquids are present.

4. What is the enthalpy balance for three phase system?
a) hFF + Q =hvV + hLL(1) + hLL(2)
b) hFF =hvV + hLL(1) + hLLL(2)
c) hFF – Q =hvV + hL(1) + hLLL(2)
d) hFF + Q =hvV + hLL + hLLL
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct enthalpy balance is hFF + Q =hvV + hLL(1) + hLL(2).

5. The calculations of multiphase system are made by:
a) Graph
b) Hand calculations
c) Trial and error
d) Process simulators
View Answer

Answer: d
Explanation: Calculations of multiphase system are made by process simulators.
advertisement

6. If at a certain pressure the vapor pressure of water is 4.74pisa and the mole fraction of water is 0.923, find out the crystallizer pressure.
a) 2.5pisa
b) 4.38pisa
c) 4.56pisa
d) 4.76pisa
View Answer

Answer: b
Explanation: Roult’s law is used P=psxh20. Hence P=4.74*0.923=4.38pisa.

7. If at a certain pressure the vapor pressure of water is 8pisa and the mole fraction of water is 0.9, find out the crystallizer pressure.
a) 0.64pisa
b) 7.2pisa
c) 0.66pisa
d) 0.81pisa
View Answer

Answer: b
Explanation: Roult’s law is used P=psxh20. Hence P=8*0.9=7.2pisa.

8. If at a certain pressure the vapor pressure of water is 6pisa and the mole fraction of water is 0.7, find out the crystallizer pressure.
a) 3.3pisa
b) 3.5pisa
c) 3.96pisa
d) 4.2pisa
View Answer

Answer: d
Explanation: Roult’s law is used P=psxh20. Hence P=6*0.7=4.2pisa.

9. If at a certain pressure the vapor pressure of water is 2pisa and the mole fraction of water is 0.9, find out the crystallizer pressure.
a) 0.45pisa
b) 1.8pisa
c) 3.6pisa
d) 0.81pisa
View Answer

Answer: b
Explanation: Roult’s law is used P=psxh20. Hence P=2*0.9=1.8pisa.
advertisement

10. If at a certain pressure the vapor pressure of water is 10pisa and the mole fraction of water is 0.8, find out the crystallizer pressure.
a) 5pisa
b) 6pisa
c) 7pisa
d) 8pisa
View Answer

Answer: d
Explanation: Roult’s law is used P=psxh20. Hence P=10*0.8=8pisa.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn