Separation Processes Questions and Answers – Separation in Membranes-2

«
»

This set of Basic Separation Processes Questions and Answers focuses on “Separation in Membranes-2”.

1. Which of the following is not true about membrane separations?
a) Components which are passed through the membrane is called permeate
b) Components which are not passed through are called retentate
c) Non-porous membrane is never used
d) Membrane separations require a driving force
View Answer

Answer: c
Explanation: Non-porous membranes are called as dense membranes and are used.
advertisement

2. What is the driving force in Microfiltration?
a) Pressure difference
b) Pervaporation
c) Difference in fugacity
d) Concentration difference
View Answer

Answer: a
Explanation: Pressure difference is the driving force in microfiltration.

3. What is the driving force in Dialysis?
a) Pressure difference
b) Pervaporation
c) Difference in fugacity
d) Concentration difference
View Answer

Answer: d
Explanation: Concentration difference is the driving force in dialysis.

4. What is the driving force in pervaporation?
a) Pressure difference
b) Activity difference
c) Difference in fugacity
d) Concentration difference
View Answer

Answer: b
Explanation: The driving force in pervaporation is the activity difference.

5. What is the driving force in gas separation?
a) Pressure difference
b) Pervaporation
c) Difference in fugacity
d) Concentration difference
View Answer

Answer: c
Explanation: The driving force in gas separation is difference in fugacity.
advertisement

6. The selection of membrane does not depend on which property?
a) Pore size distribution
b) Water permeability
c) Perporometry
d) Film thickness formed
View Answer

Answer: d
Explanation: The film thickness formed is not a property that is taken into account when deciding the membrane.

7. What is the bubble point method used for?
a) To determine the pore size distribution
b) To determine size of all pores
c) To determine size of largest pore
d) To determine membrane thickness
View Answer

Answer: c
Explanation: The bubble point method is for determining the size of the largest pore.

8. What is perporometry used for?
a) To determine the size distribution of active pores
b) To determine the size distribution of the dead pores
c) To determine the size distribution of the membrane
d) To see the permeability of the solvent through the membrane
View Answer

Answer: a
Explanation: Perporometry is used to determine the size distribution of the active pores.

9. How is the resistance to solvent flow determined?
a) By measuring pore size distribution
b) By measuring amount of air passing
c) By measuring the volume of solvent passed after a certain time
d) By calculating water permeability
View Answer

Answer: d
Explanation: The resistance to solvent flow can be determined by calculating water permeability. The water is passed through the membrane at a given pressure gradient.
advertisement

10. What is the advantage of track etching?
a) Pores are large
b) Narrow size distribution
c) Dense membrane
d) Less expensive
View Answer

Answer: b
Explanation: The advantage if track etching is that there are straight pores and narrow size distribution.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice basic questions and answers on all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn