Separation Processes Questions and Answers – Introduction to Bioseparations

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Introduction to Bioseparations”.

1. Which of the following is not a classification of biological species?
a) Bio-molecules
b) Small molecules
c) Bio-Polymers
d) Cellular particulates
View Answer

Answer: a
Explanation: Bio-molecules are fats, carbohydrates, proteins etc. They are not species.
advertisement

2. What are primary metabolites?
a) Synthesized during primary phase of cell growth
b) Synthesized during secondary phase of cell growth
c) Synthesized during death phase of cell growth
d) Synthesized during growth phase of cell
View Answer

Answer: a
Explanation: Primary metabolites include the amino acids and the disaccharides and vitamins that are synthesized during primary phase of cell growth.

3. What are secondary metabolites?
a) Synthesized during primary phase of cell growth
b) Synthesized during secondary phase of cell growth
c) Synthesized during the stationary phase
d) Synthesized during growth phase of cell
View Answer

Answer: b
Explanation: Secondary metabolites include steroids, cytoxins etc. which are synthesized during stationary phase of a cell.

4. What is the molecular weight range of proteins?
a) 1000 DA- 10000 DA
b) 10000 Da- 100000 Da
c) 100000 Da-1000000 Da
d) 100000Da – 10000000 Da
View Answer

Answer: b
Explanation: The size of a protein molecule is 10000 Da to 100000 Da.

5. What are nucleotides?
a) Nitrogenous bases covalently bonded to triose sugar
b) Nitrogenous bases covalently bonded to quadrose sugar
c) Nitrogenous bases covalently bonded to pentose sugar
d) Nitrogenous bases covalently bonded to hexose sugar
View Answer

Answer: c
Explanation: Nucleotides are nitrogenous bases covalently bonded topentose sugar. Example: in case of DNA, the sugar is ribose.
advertisement

6. Which of the following is an incorrect difference between prokaryotic and eukaryotic cell?
a) Eukaryotic cell has a cell wall while prokaryotic does not
b) Eukaryotic cell has less developed nucleus than prokaryotic cells
c) Prokaryotic cell can be aerobic while eukaryotic cell is mostly anaerobic
d) Prokaryotic cell does not have membrane bound organelles while eukaryotic cell has membrane bound organelles
View Answer

Answer: c
Explanation: Prokaryotic cells can be anaerobic as well. Eukaryotes are mostly aerobic.

7. If the bioproduct mass is 113Kg and the impurities are 500g, what is the purity of the bioproduct?
a) 99.12%
b) 99.55%
c) 0.004%
d) 98.68%
View Answer

Answer: b
Explanation: Bioproduct purity = Bioproduct mass/ (bioproduct mass + purity).

8. If the mass fed to the separation process was 460Kg and the mass recovered was 422Kg, what is the % yield?
a) 93.77%
b) 8.2%
c) 91,73 %
d) 9%
View Answer

Answer: c
Explanation: Yield = Mass of bioproduct fed/ mass of bioproduct recovered.

9. What is the purpose of solute- solute separations and what are the species removed?
a) Purpose: clarify target species; Removes: culture media, fermentation broth
b) Purpose: extract target from cells; removes: small molecules, proteins
c) Purpose: Preserve target species ; Removes: Buffer solutions
d) Purpose: Fractionate target species; Removes: unrelated solutes ,small molecules.
View Answer

Answer: d
Explanation: The solute -solute separations are used to fractionate target species and remove small molecules like lipids, proteins etc.
advertisement

10. What is the purpose of fluid-solid separations and what are the species removed?
a) Purpose: clarify target species; Removes: culture media, fermentation broth
b) Purpose: extract target from cells; removes: small molecules, proteins
c) Purpose: Preserve target species ; Removes: Buffer solutions
d) Purpose: Fractionate target species; Removes: unrelated solutes ,small molecules.
View Answer

Answer: a
Explanation: The purpose of the fluid solid separations is to remove culture media and clarify target species.

11. Which of the following process is not employed to distinguish between contaminants and the product based on physiochemical features?
a) Filtration
b) Batch adsorption
c) Isoatachoporesis
d) Crystallization
View Answer

Answer: d
Explanation: Crystallization is not based on physiochemical features.

12. What is the overall percentage yield for penicillin manufacturing?
a) 20%
b) 30%
c) 40%
d) 50%
View Answer

Answer: a
Explanation: The yield is only 20% for starting materials.

13. Which of the following is also a process for penicillin recovery?
a) Adsorption on activated carbon
b) Direct crystallization
c) Degumming
d) Distillation
View Answer

Answer: a.
Explanation: Penicillin can be recovered alternatively by adsorption on activated carbon.
advertisement

14. What is the use of batch electrophoresis in procedure of purification of bioproduct?
a) It gives high resolution carbohydrates
b) It purifies completely
c) It gives high resolution protein content
d) The targeted product is concentrated by batch electrophoresis
View Answer

Answer: c
Explanation: Batch electrophoresis gives a high resolution of protein ingredients on a laboratory scale.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn