Separation Processes Questions and Answers – Membrane Materials

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Membrane Materials”.

1. By which reaction are synthetic polymers not made?
a) Condensation
b) Free radical addition
c) Ion-catalyzed addition
d) Hydroxylation
View Answer

Answer: d
Explanation: Hydroxylation reaction cannot make a polymer or cannot form a long chain, hence not used to make synthetic polymer.
advertisement

2. What are the linear chain polymers that get soften on increase in temperature?
a) Thermosetting
b) Thermoplastic
c) Crystalline
d) Amorphous
View Answer

Answer: b
Explanation: The thermoplastic polymers are linear chain polymers which are soluble in organic solvents and soften upon increase in temperature.

3. Which of the following is not a property of thermosetting polymer?
a) Highly crosslinked
b) Decompose on increase in temperature
c) Insoluble in organic solvents
d) Amorphous
View Answer

Answer: d
Explanation: Thermosetting polymers may or may not be amorphous. Hence it is not a property of a thermosetting polymer.

4. What is a glass transition temperature?
a) When a rubbery polymer turns into glass
b) When a glassy polymers turns into rubbery polymer
c) When the polymer becomes a melt
d) When the melting point is reached
View Answer

Answer: b
Explanation: When the temperature of a glassy polymer is reached a certain temperature known as glass transition temperature is achieved where the polymer turns rubbery.

5. The reaction product of cellulose and acetic anhydride is:
a) Acetic cellulose
b) Cellulose acetate
c) Cellulose diacetate
d) Cellulose triacetate
View Answer

Answer: d
Explanation: The reaction of product of cellulose and acetic anhydride is cellulose triacetate which is hydrophobic, highly crystalline and high quality.
advertisement

6. To increase the strength of polyisoprene ,it is vulcanized with:
a) Rubber
b) Phosphorous
c) Sulphur
d) Sodium
View Answer

Answer: c
Explanation: Vulcanization is done with the help of sulphur, a process that introduces crosslinks.

7. Which of the following is not a property of aromatic polyamides?
a) Low melting
b) Crystalline
c) High resistance to solvents
d) Long term thermal stability
View Answer

Answer: a
Explanation: Aromatic polyamides are high melting crystalline polymers.

8. Which of the following true about polycarbonates?
a) Amorphous
b) Not ductile
c) Fragile
d) Thermosetting
View Answer

Answer: a
Explanation: Polycarbonates which are characterized by –OCOO- chain are amorphous polymers.

9. Polysulphones contain the _______ group.
a) S
b) CO
c) SO2
d) SO4
View Answer

Answer: c
Explanation: Polysulphones can be easily made into fibres and all of them contain a SO2 group.
advertisement

10. Which of the following is untrue about Polytetrafluoroethylene?
a) Branched chain
b) Highly crystalline
c) Exceptional thermal stability
d) High degree of polymerization
View Answer

Answer: a
Explanation: Polytetrafluoroethylene is a straight chain polymer and can be formed into films and tubing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn