Separation Processes Questions and Answers – Membrane Materials-2

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Membrane Materials-2”.

1. At what temperature is film stretching done?
a) Room temperature
b) Melting point of polymer
c) 100oc
d) 200oc
View Answer

Answer: b
Explanation: Film stretching is done at melting point of polymer.
advertisement

2. Which method is not employed in preparation of asymmetric membrane?
a) Precipitation by cooling
b) Track etching
c) Precipitation by evaporation
d) Precipitation by immersion in a solvent
View Answer

Answer: b
Explanation: Track etching is not used in making asymmetric membranes.

3. What is a composite membrane?
a) Same as symmetric membrane
b) Same as asymmetric membrane
c) Asymetric membrane cast on a support
d) Two types of membrane are together
View Answer

Answer: c
Explanation: A composite membrane functions like a asymmetric membrane but it is cast on a solid support.

4. Ceramic membrane is a type of:
a) Polymeric membrane
b) Liquid membrane
c) Inorganic membrane
d) Gas membrane
View Answer

Answer: c
Explanation: Ceramic membrane is a type of inorganic membrane.

5. Microporous membrane s a type of
a) Ceramic membrane
b) Liquid membrane
c) Polymeric membrane
d) Inorganic membrane
View Answer

Answer: c
Explanation: Microporous membrane is a type of polymeric membrane.
advertisement

6. What is the molar transmembrane flux of species if
Premeability P= 10 units
Membrane thickness l= 10units
Driving force = 500units
a) 500
b) 200
c) 400
d) 600
View Answer

Answer: a
Explanation: Since P/l(driving force)= N, hence N= 500.

7. What is the molar transmembrane flux of species if
Premeability P= 10 units
Membrane thickness l= 5units
Driving force = 500units
a) 500
b) 200
c) 400
d) 1000
View Answer

Answer: d
Explanation: Since P/l(driving force)= N, hence N= 1000.

8. What is the molar transmembrane flux of species if
Premeability P= 10 units
Membrane thickness l= 10units
Driving force = 200units
a) 500
b) 200
c) 400
d) 600
View Answer

Answer: b
Explanation: Since P/l(driving force)= N, hence N= 200.

9. What is the molar transmembrane flux of species if
Premeability P= 50 units
Membrane thickness l= 10units
Driving force = 100units
a) 5000
b) 2005
c) 4003
d) 6000
View Answer

Answer: a
Explanation: Since P/l(driving force)= N, hence N= 5000.
advertisement

10. What is the molar transmembrane flux of species if
Premeability P= 10 units
Membrane thickness l= 100units
Driving force = 700units
a) 500
b) 20
c) 40
d) 70
View Answer

Answer: d
Explanation: Since P/l(driving force)= N, hence N= 70.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn