Separation Processes Questions and Answers – Precipitation

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Precipitation”.

1. Precipitation is opposite of what separation technique?
a) Distillation
b) Solution crystallization
c) Melt crystallization
d) Zone melting
View Answer

Answer: b
Explanation: In solution crystallization a solution is cooled or partially to make the solution exceed in its solubility sufficiently to make the solute crystallize. So it is the opposite of solution crystallization.
advertisement

2. Precipitation is applicable for what types of solutes?
a) Insoluble
b) Soluble
c) Sparingly soluble
d) Both insoluble and soluble
View Answer

Answer: c
Explanation: Precipitation is applicable only for sparingly soluble solutes so that they precipitate out easily.

3. Why does the resulting shapes maybe far away from what corresponds to minimum gibbs free energy?
a) Because they come out of a solution
b) Because they might contain moisture
c) Because they are formed at considerable super saturation
d) Because they contain impurities from solution
View Answer

Answer: c
Explanation: The resulting shapes maybe far away from what corresponds to minimum gibbs free energy which depends on particle size and interfacial tension b Because they are formed at considerable super saturation.

4. If the nucleation rate is Bo=2*108nuclei/Ls and the induction time T= 30 seconds, what is the number of crystals per unit volume of mother liquor?
a) 6*108
b) 6*109
c) 1.5*109
d) 1.5*108
View Answer

Answer: b
Explanation: Number of crystals per unit volume of mother liquor= Bo*T= 6*109.

5. If the nucleation rate is Bo=2*108nuclei/Ls and the induction time T= 3seconds, what is the number of crystals per unit volume of mother liquor?
a) 6*108
b) 6*109
c) 1.5*109
d) 1.5*108
View Answer

Answer: a
Explanation: Number of crystals per unit volume of mother liquor= Bo*T= 6*108.
advertisement

6. If the nucleation rate is Bo=2*108nuclei/Ls and the induction time T= 75seconds, what is the number of crystals per unit volume of mother liquor?
a) 6*108
b) 6*109
c) 1.5*109
d) 1.5*108
View Answer

Answer: c
Explanation: Number of crystals per unit volume of mother liquor= Bo*T= 1.5*109.

7. If the nucleation rate is Bo=2*108nuclei/Ls and the induction time T= 40 seconds, what is the number of crystals per unit volume of mother liquor?
a) 8*108
b) 8*109
c) 9*109
d) 9*108
View Answer

Answer: b
Explanation: Number of crystals per unit volume of mother liquor= Bo*T= 8*109.

8. If the nucleation rate is Bo=2*108nuclei/Ls and the induction time T= 45 seconds, what is the number of crystals per unit volume of mother liquor?
a) 8*108
b) 8*109
c) 9*109
d) 9*108
View Answer

Answer: c
Explanation: Number of crystals per unit volume of mother liquor= Bo*T= 9*109.

9. If the nucleation rate is Bo=6.67*108nuclei/Ls and the induction time T= 30 seconds, what is the number of crystals per unit volume of mother liquor?
a) 6*108
b) 6*109
c) 6*1010
d) 6.67*109
View Answer

Answer: c
Explanation: Number of crystals per unit volume of mother liquor= Bo*T= 6*1010.
advertisement

10. If the nucleation rate is Bo=2*108nuclei/Ls and the induction time T= 12 seconds, what is the number of crystals per unit volume of mother liquor?
a) 23*108
b) 6*109
c) 56*109
d) 24*108
View Answer

Answer: d
Explanation: Number of crystals per unit volume of mother liquor= Bo*T= 24*108.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn