Separation Processes Questions and Answers – Melt Crystallization

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Melt Crystallization”.

1. What is the definition of melt crystallization?
a) Crystallization of melts from eutectic-forming or solid solution forming mixtures
b) Crystallization of melts from eutectic-forming or liquid solution forming mixtures
c) Crystallization of melts from eutectic-forming or constant boiling mixtures
d) Crystallization at very high temperatures
View Answer

Answer: a
Explanation: Crystallization of melts from eutectic-forming or solid solution forming mixtures is called as melt crystallization.
advertisement

2. What are the two major methods for melt crystallization?
a) Suspension, layer
b) Layer, multilayer
c) Suspension, colloidal
d) Layer, non-layer
View Answer

Answer: a
Explanation: The two types of melt crystallization are suspension crystallization and melt crystallization.

3. If Kc=10
Temperature difference Tm-Tc=50
Time taken = 3000s
Density d=2
Rate of heat released by freezing =1000
Calculate the crystal thickness
a) 20
b) 22.4
c) 25.6
d) 27.8
View Answer

Answer: b
Explanation: Since crystal thickness= sqrt(2*( Tm-Tc)Kct/dH), hence crystal thickness= 22.4.

4. If Kc=10
Temperature difference Tm-Tc=50
Time taken = 3000s
Density d=4
Rate of heat released by freezing =1000
Calculate the crystal thickness
a) 14.6
b) 15.63
c) 15.81
d) 27.2
View Answer

Answer: b
Explanation: Since crystal thickness= sqrt(2*( Tm-Tc)Kct/dH), hence crystal thickness= 15.81.

5. If Kc=10
Temperature difference Tm-Tc=50
Time taken = 3000s
Density d=2
Rate of heat released by freezing =1000
Calculate the crystal thickness
a) 12.9
b) 15.7
c) 19.5
d) 27.8
View Answer

Answer: a
Explanation: Since crystal thickness= sqrt(2*( Tm-Tc)Kct/dH), hence crystal thickness= 12.9.
advertisement

6. If Kc=20
Temperature difference Tm-Tc=50
Time taken = 3000s
Density d=2
Rate of heat released by freezing =1000
Calculate the crystal thickness
a) 25.6
b) 29.4
c) 31.6
d) 72.5
View Answer

Answer: c
Explanation: Since crystal thickness= sqrt(2*( Tm-Tc)Kct/dH), hence crystal thickness= 31.6.

7. If Kc=30
Temperature difference Tm-Tc=50
Time taken = 3000s
Density d=2
Rate of heat released by freezing =1000
Calculate the crystal thickness
a) 31.6
b) 34.6
c) 36.7
d) 38.7
View Answer

Answer: d
Explanation: Since crystal thickness= sqrt(2*( Tm-Tc)Kct/dH), hence crystal thickness= 38.7.

8. If Kc=20
Temperature difference Tm-Tc=50
Time taken = 3000s
Density d=4
Rate of heat released by freezing =1000
Calculate the crystal thickness
a) 20
b) 22.4
c) 25.6
d) 27.8
View Answer

Answer: b
Explanation: Since crystal thickness= sqrt(2*( Tm-Tc)Kct/dH), hence crystal thickness= 22.4.

9. If Kc=40
Temperature difference Tm-Tc=50
Time taken = 3000s
Density d=2
Rate of heat released by freezing =1000
Calculate the crystal thickness
a) 34.6
b) 39.6
c) 44.7
d) 78.4
View Answer

Answer: c
Explanation: Since crystal thickness= sqrt(2*( Tm-Tc)Kct/dH), hence crystal thickness= 44.7.
advertisement

10. If Kc=30
Temperature difference Tm-Tc=50
Time taken = 3000s
Density d=4
Rate of heat released by freezing =1000
Calculate the crystal thickness
a) 20
b) 22.4
c) 25.6
d) 27.38
View Answer

Answer: b
Explanation: Since crystal thickness= sqrt(2*( Tm-Tc)Kct/dH), hence crystal thickness= 27.38.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn