Separation Processes Questions and Answers – Hunter-Nash Graphical Equilibrium Stage Method

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hunter-Nash Graphical Equilibrium Stage Method”.

1. What is the type1 system for a solution?
a) The solute and solvent are immiscible in all proportions
b) The solute and solvent are miscible in all proportions
c) The concentration of solute is more than solvent
d) The concentration of solvent is more than solute
View Answer

Answer: b
Explanation: For type1 system, the solute and solvent are miscible in all proportions.
advertisement

2. What is the type2 system for a solution?
a) The solute and solvent are immiscible in all proportions
b) The solute and solvent are miscible in all proportions
c) The concentration of solute is more than solvent
d) The concentration of solvent is more than solute
View Answer

Answer: a
Explanation: For type1 system, the solute and solvent are immiscible in all proportions.

3. How is phase equilibrium represented as told by hunter and nash?
a) Square
b) Oval
c) Equilateral triangle
d) Polygon
View Answer

Answer: c
Explanation: According to hunter-nash method, an equilateral triangle is used to represent phase equilibrium.

4. What is the equilibrium curve in the liquid-liquid equilibrium data also called as?
a) Trinodal curve
b) Cynodal curve
c) Pinodal curve
d) Binodal curve
View Answer

Answer: d
Explanation: It is called as bimodal curve since it has two nodes.

5. Solutropy is exhibited by which system?
a) Isopropanol-water-isopropyl alcohol
b) Water-benzene
c) Water-benzene-ethylalcohol
d) Isopropanol-water-benzene
View Answer

Answer: d
Explanation: The phenomenon of solutropy is exhibited by the Isopropanol-water-benzene system.
advertisement

6. What is the minimum solvent feed if feed is 200kg and the mass fraction of component A at feed is 0.7, at mixing is 0.5, and in the solvent is 0.4?
a) 400kg
b) 100kg
c) 200kg
d) 500kg
View Answer

Answer: a
Explanation: Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 200*(0.7-0.5/0.5-0.4)=400kg.

7. What is the minimum solvent feed if feed is 200kg and the mass fraction of component A at feed is 0.7, at mixing is 0.6, and in the solvent is 0.4?
a) 400kg
b) 100kg
c) 200kg
d) 500kg
View Answer

Answer: c
Explanation: Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 200*(0.6-0.5/0.5-0.4)=200kg.

8. What is the minimum solvent feed if feed is 250kg and the mass fraction of component A at feed is 0.8, at mixing is 0.5, and in the solvent is 0.4?
a) 3800kg
b) 650kg
c) 750kg
d) 500kg
View Answer

Answer: c
Explanation: Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 250*(0.8-0.5/0.5-0.4)=750kg.

9. What is the minimum solvent feed if feed is 360kg and the mass fraction of component A at feed is 0.9, at mixing is 0.8, and in the solvent is 0.6?
a) 120kg
b) 720kg
c) 435kg
d) 180kg
View Answer

Answer: d
Explanation: Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 360*(0.9-0.8/0.8-0.6)=180kg.
advertisement

10. What is the minimum solvent feed if feed is 300kg and the mass fraction of component A at feed is 0.7, at mixing is 0.5, and in the solvent is 0.4?
a) 600kg
b) 100kg
c) 200kg
d) 500kg
View Answer

Answer:a
Explanation: Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 300*(0.7-0.5/0.5-0.4)=600kg.

11. What is the minimum solvent feed if feed is 100kg and the mass fraction of component A at feed is 0.7, at mixing is 0.5, and in the solvent is 0.4?
a) 400kg
b) 100kg
c) 200kg
d) 500kg
View Answer

Answer: c
Explanation: Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 100*(0.7-0.5/0.5-0.4)=200kg.

12. What is the minimum solvent feed if feed is 320kg and the mass fraction of component A at feed is 0.6, at mixing is 0.5, and in the solvent is 0.3?
a) 430kg
b) 160kg
c) 540kg
d) 500kg
View Answer

Answer: b
Explanation: Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 320*(0.6-0.5/0.5-0.3)=160kg.

13. What is the minimum solvent feed if feed is 50kg and the mass fraction of component A at feed is 0.7, at mixing is 0.5, and in the solvent is 0.4?
a) 400kg
b) 100kg
c) 200kg
d) 500kg
View Answer

Answer: b
Explanation: Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 50*(0.7-0.5/0.5-0.4)=100kg.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn