Separation Processes Questions and Answers – Extractive Distillation

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Extractive Distillation”.

1. Which distillation is used to separate azeotropes and close boiling mixtures?
a) Extractive distillation
b) Salt distillation
c) Pressure-swing distillation
d) Reactive distillation
View Answer

Answer: a
Explanation: Extractive distillation is used to separate azeotropes and close boiling mixtures.
advertisement

2. If the feed is ______ boiling azeotrope the solvet enters the column with the feed.
a) Maximum
b) Minimum
c) Low
d) High
View Answer

Answer: a
Explanation: If the feed is maximum boiling azeotrope the solvet enters the column with the feed.

3. Why is water the preferred solvent for separating acetone and methanol?
a) Because it does not form hydrogen bonding
b) Because it does not react with it
c) Because water is an universal solvent
d) Because water does not form binary or ternary azeotropes with acetone or methanol.
View Answer

Answer: d
Explanation: Water is the preferred solvent for separating acetone and methanol because water does not form binary or ternary azeotropes with acetone or methanol.

4. What happens due to presence of appreciable water?
a) Phase activity coefficient of acetone increases and that of methanol decreases
b) Phase activity coefficient of acetone decreases and that of methanol increases
c) Phase activity coefficient of both methanol and acetone increases
d) Phase activity coefficient of both decreases
View Answer

Answer: a
Explanation: Phase activity coefficient of acetone increases and that of methanol decreases due to presence of appreciable water.

5. What is the distillate and bottom in presence of appreciable water?
a) Distillate of methanol and bottoms of acetone
b) Distillate of acetone and bottoms of methanol
c) Distillate of both acetone and methanol
d) Bottoms of both acetone and methanol
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to presence of appreciable water, we get a distillate of acetone and bottoms of methanol.
advertisement

6. What is the unfortunate point of extractive distillation?
a) Water has low boiling point
b) Water has high boiling point
c) Extractive distillation is costly
d) Extractive distillation is not efficient
View Answer

Answer: a
Explanation: Water having a low boiling point is an unfortunate aspect of extractive distillation. Aniline is used instead.

7. Which factor does not decide a solvent?
a) Availability
b) Cost
c) Corrosivity
d) Viscosity
View Answer

Answer: d
Explanation: Viscosity of solvent won’t decide which solvent to be chosen.

8. Solvent should not form ________
a) Hydrogen bond
b) London forces
c) Azeotrope
d) Mixture
View Answer

Answer: c
Explanation: A solvent that forms a azeotrope is not used.

9. All the successful solvents are ________liquids.
a) Azeotrope forming
b) Hydrogen bonding
c) Reactive
d) Highly viscous
View Answer

Answer: b
Explanation: All the successful solvents are hydrogen bonding liquids since a successful solvent should not form azeotrope.
advertisement

10. It is ________ to find a solvent to separate same functional group.
a) Easy
b) Difficult
c) Impossible
d) Illogical
View Answer

Answer: c
Explanation: It is impossible to find a solvent to separate same functional group.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn