Separation Processes Questions and Answers – Indirect Heat Batch and Continuous System

«
»

This set of Separation Processes Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Indirect Heat Batch and Continuous System”.

1. Which of the following is not an indirect heat batch dryer?
a) Jacketed-shelf dryer
b) Agitated pan dryer
c) Conical vacuum dryer
d) Drum dryer
View Answer

Answer: d
Explanation: Drum dryer is a continuous type of dryer.
advertisement

2. Which of the following is not a continuous heat dryer?
a) Indirect hear rotary dryer
b) Drum dryer
c) Freeze dryer
d) Conical vacuum dryer
View Answer

Answer: d
Explanation: Conical vacuum dryer is a type of batch dryer.

3. The type of agitator and the RPM depend on what in agitated pan dryer?
a) Surrounding conditions
b) Surrounding temperature
c) Material to be dried
d) Volume of material desired
View Answer

Answer: c
Explanation: The RPM depend on the material to be dried.

4. What is the vacuum dryer suitable for?
a) Heat sensitive materials
b) High molecular weight material
c) Low molecular weight materials
d) Highly viscous materials
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the operation is carried out in vacuum it is suitable for heat sensitive materials.

5. What is the use of the conical shape in the conical vacuum dryer?
a) It allows high area to be exposed for drying
b) Allows faster discharge of material through bottom
c) It doesn’t allow the material to stick
d) It helps slow transfer if material
View Answer

Answer: b
Explanation: The conical shape of vacuum dryer allows faster discharge of product through bottom.
advertisement

6. What is the efficiency of Indirect heat rotary dryer?
a) 70%
b) 80%
c) 95%
d) 100%
View Answer

Answer: c
Explanation: The loss of heat through the heating gas is much less and indirect heat dryer has efficiency of 95%.

7. What is drum dryer suitable for?
a) Materials which are too thin for rotary dryer and too thick for spray dryer
b) Materials which are too thin for spray dryer and too thick for rotary dryer
c) Very thin materials
d) Very thick slurries
View Answer

Answer: a
Explanation: Drum dryer is suitable for materials which are too thin for rotary dryer and too thick for spray dryer.

8. Which dryer is used for drying food products?
a) Drum dryer
b) Freeze dryer
c) Rotary dryer
d) Agitated pan dryer
View Answer

Answer: b
Explanation: Freeze dryer is used for drying food products.

9. What is screw dryer suitable for?
a) Very thick slurries
b) Materials which are heat sensitive
c) Free flowing granular materials
d) Free flowing slurries
View Answer

Answer: c
Explanation: Screw dryer is suitable for free flowing granular materials.
advertisement

10. At what temperature is the vapor condensed is freeze dryer?
a) -20oc
b) -30oc
c) -40oc
d) -60oc
View Answer

Answer: d
Explanation: The vapor is condensed to about -60 degree in freeze dryer.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn