Separation Processes Questions and Answers – Continuous Countercurrent Adsorption Systems

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Continuous Countercurrent Adsorption Systems”.

1. Which of the following is an advantage of using the continuous countercurrent operation?
a) Maximizes the average driving force for transport
b) Maximizes the efficiency
c) Maximizes the cost
d) Minimizes the cost
View Answer

Answer: a
Explanation: Countercurrent flow maximizes the average driving force for transport → increases adsorbent use efficiency.
advertisement

2. What relationship is true about solute free mass flow rates?
a) F/S less than K less than D/S
b) D/S less than K less than F/S
c) F/S less than D/S less than K
d) D/S less than F/S less than K
View Answer

Answer: a
Explanation: F/S less than K less than D/S is true for solute free mass flow rates.

3. What is untrue for Mcabe thiele method for adsorption at elevated temperatures?
a) F/S cannot be greater than D/S
b) The two operating lines must intersect at the point (qR , cR )
c) Desorption line is placed below adsorption line by elevating temperature
d) Elevated pressure can also be used
View Answer

Answer: a
Explanation: F/S can be greater than D/S for Mcabe thiele method for adsorption at elevated temperatures.

4. If KA= 20, KB=30, what is the permissible values ,what is the safety margin for TMB model is:
a) 0-0.4
b) 0-0.81
c) 0.81-1
d) 0.9-1
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the permissible range is between 1 and square root of Ka/Kb, the limit is square root of 20/30=0.81.

5. If KA= 40, KB=50, what is the permissible values ,what is the safety margin for TMB model is:
a) 0-0.4
b) 0-0.81
c) 0.81-1
d) 0.89-1
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the permissible range is between 1 and square root of Ka/Kb, the limit is square root of 40/50=0.89.
advertisement

6. If KA= 20, KB=80, what is the permissible values ,what is the safety margin for TMB model is:
a) 0-0.4
b) 1-0.5
c) 0.81-1
d) 0.9-1
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the permissible range is between 1 and square root of Ka/Kb, the limit is square root of 20/80=0.5.

7. If KA= 36, KB=100, what is the permissible values ,what is the safety margin for TMB model is:
a) 1-0.6
b) 0-0.81
c) 0.66-1
d) 0.36-1
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the permissible range is between 1 and square root of Ka/Kb, the limit is square root of 36/100=0.6.

8. If KA= 50, KB=60, what is the permissible values ,what is the safety margin for TMB model is:
a) 0-0.4
b) 1-0.89
c) 0.91-1
d) 0.97-1
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the permissible range is between 1 and square root of Ka/Kb, the limit is square root of 50/60=0.91.

9. If KA= 40, KB=80, what is the permissible values ,what is the safety margin for TMB model is:
a) 0-0.5
b) 1-0.5
c) 0.70-1
d) 0.5-1
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the permissible range is between 1 and square root of Ka/Kb, the limit is square root of 40/80=0.70.
advertisement

10. If KA= 10, KB=60, what is the permissible values ,what is the safety margin for TMB model is:
a) 0-0.40
b) 1-0.167
c) 0.45-1
d) 0.407-1
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the permissible range is between 1 and square root of Ka/Kb, the limit is square root of 10/60=0.40z.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn