Foundry Questions and Answers – Types of Risers

«
»

This set of Foundry online quiz focuses on “Types of Risers”.

1. _________ is exposed to atmosphere in open riser.
a) Top end
b) Bottom end
c) Partial upper end
d) Partial bottom end
View Answer

Answer: a
Explanation: The open riser is the one in which the full riser indicates that the mould cavity has already been completely filled up with the same. It happens because the top end is exposed to the atmosphere.
advertisement

2. ______________ is the only feeder force in the open riser.
a) Centrifugal force
b) Gravitation force
c) Centripetal force
d) Compression force
View Answer

Answer: b
Explanation: The liquid metal in the open riser is fed to the solidifying casting under the force of gravity and the atmospheric pressure till the top surface of the riser solidifies and thereafter it is observed that the gravity is only feeder force.

3. The shape of the open riser is _________
a) Circular
b) Cylindrical
c) Cubical
d) Rectangular
View Answer

Answer: b
Explanation: In a open riser, the top of the riser was exposed to the atmosphere. An open riser is connected either at the top of the cope or on the side at the parting line. Hence, the shape of the open riser is cylindrical to facilitate these connections.
advertisement
advertisement

4. An open riser is easy to mould as compared to a blind riser.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: An open riser is open to atmosphere, thus it ensures that unlike a blind riser it will not draw metal from the casting as a result of partial vacuum in the riser. Hence, it is easier to mould compared to a blind riser.

5. An open riser is difficult to remove compared to a blind riser.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A blind riser is smaller in size than an open riser. They can be placed at any position but the open riser cannot be placed in the drag. It is generally larger than the blind riser. Hence, it is difficult to remove.
advertisement

6. The cavity of the blind riser is ______________
a) Square
b) Desired shape
c) Round
d) Rhombus
View Answer

Answer: c
Explanation: A blind riser is a rounded cavity and it represents the minimum practical ratio of the surface area to the volume and thus associates a slow cooling rate. It is more efficient to use a round shaped blind riser.

7. When a blind riser is used in making of casting, the molten metal cools ________________
a) Rapidly
b) Moderately
c) Slowly
d) Quickly
View Answer

Answer: c
Explanation: The blind riser is surrounded by sand from all the sides in order to be used in the casting. Due to the presence of this sand the metal in the riser cools slowly. The cooling also depends on the type of metal used.
advertisement

8. A blind riser can be placed only in specific positions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The size of the blind riser is smaller than that of the open riser. It is possible to vary the shape as well and hence they can be placed at any position in the mould.

9. Blind risers promote directional solidification better than the open risering.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The height of the riser is determined not by the feeding requirements but by the depth of the molding box used. In the case of blind riser these aspects could be varied so it has better solidification than open risering. A blind riser will draw directional solidification from liquid metal from the solidifying casting.
advertisement

10. The blind risers are connected at top of the cope.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The blind risers are usually round in shape. It has a minimum practical ratio and hence they are either connected at the top of the cope or on the side of the casting at the parting line or in the drag.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundry and Forging.

To practice all areas of Foundry for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.