Casting Questions and Answers – Casting Techniques

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Casting Techniques”.

1. In die casting technique, a single metallic die is used for the production of casting components.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In die casting technique, the casting process starts when the parts of the die are apart. It generally consists of two parts in which one part is called as stationary half or cover die that fixed to the die casting machine. Another part is called a moving part or ejector die that can slide for extracting out the casted product.
advertisement

2. The entrapment of gas is negligible in the squeeze casting method that results in lower shrinkage cavities in the castings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The squeeze casting technique almost has negligible gas entrapment which results in less shrinkage cavities and good quality of surface with fine details on the casting parts. Aluminum and copper alloys are widely manufactured by this technique. It also produces the fine grain size to enhance the properties of the castings.

3. Investment casting technique cannot produce complex shapes of castings with deep features.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In investment casting method, complex shapes castings are easily manufactured without any significant defects in the castings. In this method, the pattern is withdrawn by melting it, that’s why it can produce any complex shape casting with deep features. And the thin sections with complexities can also be produced by this method.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In continuous casting technique, the high extent of automation is required for the production of castings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In continuous casting technique, the operations cannot be performed manually, so higher extent of automation is required in this method to perform the operations easily. For example, cutters, metallic rollers, water sprayers etc. are the automatic equipment which are required to be used for the production of casting components.

5. Slush casting technique cannot be used for the production of high melting temperature metal castings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In slush casting technique, high melting temperature metals like brass and aluminium cannot be used for casting because high temperature of molten metal can produce defects in the casting parts and mould. So, only low melting temperature metals can be used in the slush casting system.
advertisement

6. In permanent mould casting method, metallic cores are mainly used instead of sand cores.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In permanent mould casting technique, metallic cores are not used generally because the metallic cores cannot be complex with undercuts in the casting process. Also, the metallic core is to be withdrawn immediately after solidification; otherwise, its extraction becomes difficult due to its shrinkage in the mould. So, sand cores are mainly preferred in this method for the casting process.

7. In Co2 moulding technique, the amount of water is zero percent in the sand mixture used for mould.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In Co2 moulding technique, water is not mixed with the sand mixture while preparing the mould. Sodium silicate is generally added in the place of water to act as a binder. So the moisture is completely eliminated from the mould. Due to moisture-less mould, the process can provide high accuracy in the production of casting parts.
advertisement

8. In vacuum die casting, the melt enters into the mould cavity with less speed than that in the die casting technique.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In the vacuum die casting method, the removal of all the gases from the cavity makes the vacuum inside the mould cavity, so the force and pressure are negligible in magnitude inside the mould cavity which could be opposite to the injecting pressure of the melt. So, the melt enters into the die with very high speed which also decreases the filling time of melt.

9. Which of the following casting techniques is the best technique for casting tubes and hollow pipes?
a) Die casting
b) Slush casting
c) Centrifugal casting
d) Investment casting
View Answer

Answer: c
Explanation: Centrifugal casting technique is the best technique and widely used for casting the tubes and hollow pipes which are symmetric in structure with a concentric hole. In this method, molten metal is accumulated at the inward surface of the mould by the fast rotation of mould and then the casting part is extracted from the mould after the complete solidification.
advertisement

10. In the gravity die casting technique, not every metal can be casted easily.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In the gravity die casting method, not every metal can be casted easily because of using a metallic mould in the casting process. In this method, the sticking problem arises when metallic mould interacts with the casting metal. Due to this, much of lubricant is used, but still, this method is not suited for every metal.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.