Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Casting Processes

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Casting Processes”.

1. Phenolic resin and fine dry silica are mixed with ________ for shell mold casting.
a) Warm water
b) Cold water
c) Mercury
d) Alcohol
View Answer

Answer: d
Explanation: The mold material of shell mold casting contains 5-10% phenolic resin mixed with fine dry silica. These are mixed with either dry oil or in the presence of alcohol. This pattern is heated to about 230-600oC.
advertisement

2. In shell molding, the pattern and sand are inverted after _________
a) 20-30 seconds
b) 1-2 minutes
c) 45-50 minutes
d) 3-4 hours
View Answer

Answer: a
Explanation: The pattern made in shell mold casting is heated to about 230-600oC. Then the sand-resin mixture is blown over its surface. The heated pattern melts and gardens the resins. After a specified time of 20-30 seconds, the pattern and sand are inverted, which gives a normal shell thickness of 6 mm.

3. The molten wax in investment casting is at a pressure of _______
a) 1 bar
b) 4 bar
c) 12 bar
d) 26 bar
View Answer

Answer: b
Explanation: In investment casting, wax or plastic is injected under pressure into the die as the pattern is used to make a die out of soft material. The molten wax is slightly above its melting point and injection pressure is above 4 bar. If it is a plastic material like polystyrene, the injection pressure may be of the order of 35 bar with higher temperature.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of these is a refractory powder used in ceramic mold casting?
a) Magnesia
b) Helium
c) Zircon
d) Argon
View Answer

Answer: c
Explanation: In ceramic mold casting, the ceramic slurry is prepared by mixing fine-grained refractory powders. These powders are Zircon, alumina, fused silica, and patented bending agents. The slurry is applied to the pattern surfaces and baked in a less expensive fireclay.

5. Lost wax process is used for making items of ___________
a) Brass and bronze
b) Tin
c) Cadmium
d) Bismuth
View Answer

Answer: a
Explanation: Investment casting method is also known as the lost wax method. This method is used to make brass and bronze statues of religious images, jewelry, and dentistry. The molten metal is poured into an already made mold cavity by melting the mold pattern in the mold itself.
Take Engineering Materials and Metallurgy Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Permanent mold casting is otherwise known as _____________
a) Pressure die casting
b) Gravity die casting
c) Centrifugal casting
d) Continuous casting
View Answer

Answer: b
Explanation: In gravity die casting, the mold is generally made of two halves hinged at one end. This method is useful for making simple components with uniform wall thickness. This process is otherwise also known as permanent mold casting.

7. Centrifugal casting is used for making _________
a) Solid casting
b) U-tubes
c) Washing machine parts
d) Hollow casting
View Answer

Answer: d
Explanation: Centrifugal casting is used for making hollow castings like a pipe without using core. The end of the mold is closed by end cores to prevent the flow of metal. The metal is poured through a long spout and rotated by an electric motor or by mechanical means.
advertisement

8. How can cracks in casting be avoided?
a) Soft ramming
b) Correct pouring temperature
c) Tapered edges
d) Correct gating system
View Answer

Answer: c
Explanation: Cracks in castings occur due to the presence of sharp edges. When these edges are tapered, cracks can be minimized. Ramming, pouring temperature, and gating systems are checked for other kinds of defects.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

advertisement

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.