Thermodynamics Questions and Answers – First and Second Laws Combined

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “First and Second Laws Combined”.

1. The equation TdS=dU+pdV is obtained from which law?
a) first law
b) second law
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: By first law, dQ=dU+pdV and from second law, dQ=TdS.
advertisement

2. Which of the following equation is true?
a) TdS=dH+Vdp
b) TdS=dH-Vdp
c) TdS=-dH-Vdp
d) TdS=-dH+Vdp
View Answer

Answer: b
Explanation: It comes from TdS=dU+pdV and H=U+pV.

3. The equation dQ=dE+dW holds good for
a) any process, reversible or irreversible
b) only reversible process
c) only irreversible process
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This equation holds good for any process and for any system.
advertisement
advertisement

4. The equation dQ=dU+pdW holds good for any process undergone by a closed stationary system.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: When a closed stationary system undergoes a process, this equation holds true.

5. The equation dQ=dU+pdV holds good for
a) open system
b) closed system
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This equation is true only for a reversible(quasi-static) process.
advertisement

6. The equation TdS=dU+pdV holds good for
a) reversible process
b) reversible process
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This equation holds good for any process undergone by a closed system since it is a relation among properties which are independent of the path.

7. The equation dQ=TdS is true only for a reversible process.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This comes from the second law.
advertisement

8. The equation TdS=dH-Vdp
a) relates only the properties of a system
b) there is no path function term in the equation
c) the equation holds good for any process
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Since there is no path function in the equation hence the equation holds good for any process.

9. The entropy change of a system between two identifiable equilibrium state is ___ when the intervening process is reversible or change of state is irreversible.
a) different
b) same
c) depends on the process
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: To determine the change in entropy, a known reversible path is made to connect the two end states and integration is performed on this path.
advertisement

10. It is better to state that “the change of state is irreversible, rather than say it is an irreversible process”.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is because no irreversible path or process can be plotted on thermodynamic coordinates.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter