Thermodynamics Questions and Answers – Energy Equation-1

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Energy Equation-1”.

1. For a system which undergoes an infinitesimal reversible process between two equilibrium states, the change in internal energy is
a) dU = pdV – TdS
b) dU = TdS + pdV
c) dU = TdS – pdV
d) dU = -TdS – pdV
View Answer

Answer: c
Explanation: This is a basic equation for change in internal energy for an infinitesimal reversible process.
advertisement

2. The energy equation is given by
a) (∂U/∂V) = T*(∂p/∂T) + p
b) (∂U/∂V) = T*(∂p/∂T) – p
c) (∂U/∂V) = -T*(∂p/∂T) – p
d) (∂U/∂V) = p – T*(∂p/∂T)
View Answer

Answer: b
Explanation: We get this equation when we substitute the first TdS equation in dU = TdS – pdV and U is taken as a function of T and V.

3. If temperature is constant, internal energy does not change.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: U does not change with change in V if the temperature is constant.
advertisement
advertisement

4. If the temperature is constant, internal energy
a) changes with change in p
b) changes with change in V
c) changes with change in both p and V
d) does not change with change in p or V
View Answer

Answer: d
Explanation: The internal energy of an ideal gas is a function of temperature only.

5. The equation dU=Cv*dT holds good for
a) any process for an ideal gas, even when the volume changes
b) for other substances it is true only when the volume is constant
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: For an ideal gas, pV=nRT and T(∂p/∂T) – p =0.
advertisement

6. Thermal radiation in equilibrium with enclosing walls possesses an energy that depends on volume and temperature.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It depends on temperature and volume only and not on any other thermodynamic property.

7. If the temperature is constant, enthaply
a) changes with change in p
b) changes with change in V
c) changes with change in both p and V
d) does not change with change in p or V
View Answer

Answer: d
Explanation: The enthaply of an ideal gas is a function of temperature only and does not depend on pressure and volume.
advertisement

8. The equation dH=Cp*dT holds good for
a) any process for an ideal gas, even when the pressure changes
b) for other substances it is true only when the pressure is constant
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: For an ideal gas, pV=nRT and V – T(∂V/∂T) =0.

9. If u is the energy density then pressure(p) exerted by the black-body radiation in an enclosure is
a) u/2
b) u/3
c) u/4
d) u
View Answer

Answer: b
Explanation: Here energy density, u=U/V.
advertisement

10. The Stefan-Boltzmann law is given by
a) u = b*(T2)
b) u = b*(T3)
c) u = b*(T4)
d) u = b*T
View Answer

Answer: c
Explanation: Here b is a constant and this equation is derived from the basic energy equation.

11. For a reversible isothermal change of volume, heat to be supplied reversibly to keep temperature constant is given by
a) Q = (4/3)b*(T4)*(ΔV)
b) Q = (2/3)b*(T2)*(ΔV)
c) Q = (1/3)b*(T)*(ΔV)
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This relation comes from the first TdS equation.

12. If the temperature is half the original temperature, the volume of black-body radiation is to be ____ adiabatically ____ times its original volume for radiation to remain at equilibrium.
a) decreased, four
b) decreased, eight
c) increased, four
d) increased, eight
View Answer

Answer: d
Explanation: This comes form the relation V*(T^3) = constant.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.