Thermodynamics Questions and Answers – Available Energy Referred to a Cycle

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Available Energy Referred to a Cycle”.

1. Which of the following is a type of energy?
a) high grade energy
b) low grade energy
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These are two types in which the sources of energy can be divided into.
advertisement

2. Which of the following is an example of high grade energy?
a) mechanical work
b) electrical energy
c) water power and wind power
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These are some examples of the high grade energy.

3. The complete conversion of heat into shaft-work is impossible.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This statement can be proved by the second law of thermodynamics.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is an example of low grade energy?
a) heat or thermal energy
b) heat from nuclear fission or fusion
c) heat from combustion of fossil fuel
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These are few examples of low grade energy.

5. The part of ____ available for conversion is referred to ____
a) high grade energy, available energy
b) low grade energy, available energy
c) low grade energy, unavailable energy
d) high grade energy, unavailable energy
View Answer

Answer: b
Explanation: Only some part of low grade energy is available for conversion.
advertisement

6. The ____ obtainable from a certain heat input in a cyclic heat engine is called ____
a) minimum work output, available energy
b) maximum work output, available energy
c) minimum work input, unavailable energy
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Q1=AE+UE and the minimum energy that has to be rejected is called the unavailable energy.

7. The unavailable energy is the product of the lowest temperature of heat rejection and the change of entropy of system during the process of supplying heat.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: U.E.=T0*(change in entropy).
advertisement

8. The lowest practicable temperature of heat rejected is the
a) given temperature
b) 0K
c) temperature of surroundings
d) 273K
View Answer

Answer: c
Explanation: Work done and hence efficiency will be maximum when heat is rejected at the temperature of surroundings.

9. The available energy is known as ____ and the unavailable energy is known as ____
a) energy, exergy
b) exergy, energy
c) both are called exergy
d) both are called energy
View Answer

Answer: b
Explanation: Rant was the one who coined these terms.
advertisement

10. Whenever heat is transferred through a finite temperature difference, there is always a decrease in the availability of energy so transferred.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is because of exergy lost due to irreversible heat transfer.

11. Exergy is lost due to
a) irreversible heat transfer
b) through finite temperature difference
c) during the process of heat addition
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The decrease in exergy is given by the product of lowest feasible temperature of heat rejection and the additional entropy change in the system.

12. Energy is said to be degraded each time it flows through a finite temperature difference.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The exergy is mainly lost due to irreversible heat transfer through a finite temperature difference.

13. When considering a finite energy source, its working fluid expands,
a) reversibly
b) adiabatically
c) reversibly and adiabatically
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: For a finite energy source, expansion of working fluid is reversibly and adiabatically.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter