Thermodynamics Questions and Answers – Absolute Thermodynamic Temperature Scale

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Absolute Thermodynamic Temperature Scale”.

1. It is necessary to have a temperature difference to obtain work of any cycle.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It comes from the second law of thermodynamics.
advertisement

2. The absolute thermodynamic temperature scale is also known as
a) celsius scale
b) kelvin scale
c) fahrenheit scale
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: It was proposed by Kelvin.

3. In defining the temperature scale, the standard reference point is taken as
a) zero kelvin
b) boiling point of water
c) triple point of water
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Triple point of water is taken as the standard reference point.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. When the heat transferred isothermally between the given _____ decreases, the temperature ____
a) isotherms, increases
b) isotherms, decreases
c) adiabatics, increases
d) adiabatics, decreases
View Answer

Answer: d
Explanation: This comes from the equation, T=(273.16)(Q/Q1).

5. If a system undergoes a reversible isothermal process without transfer of heat, the temperature at which this process takes place is called
a) absolute zero
b) triple point of water
c) boiling point of water
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The smallest possible value of Q which is the amount of heat supply is zero and the corresponding temperature is zero.
advertisement

6. At absolute zero, an isotherm and an adiabatic are identical.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: At absolute zero, there is no heat transfer.

7. A definite zero point ___ on the absolute temperature scale but this point ___ be reached ___ violation of the second law.
a) doesnot, can, without
b) exists, cannot, without
c) exists, can, with
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When the heat rejected approaches zero, the temperature of heat rejection approaches zero as a limit.
advertisement

8. Which law is stated here, “It is impossible to reduce any system to the absolute zero of temperature in a finite number of operations.
a) first law of thermodynamics
b) second law of thermodynamics
c) third law of thermodynamics
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Any attainable value of absolute temperature is always greater than zero.

9. The statement of third law is also called the Fowler-Guggenheim statement of the third law.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is a fact about third law of thermodynamics.
advertisement

10. The Kelvin temperature is numerically equal to the _____ and may be measured by means of a _____
a) gas temperature, liquid thermometer
b) ideal gas temperature, gas thermometer
c) ideal gas temperature, liquid thermometer
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: θ=T=273.16K .

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.