Thermodynamics Questions and Answers – The Property of Entropy

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Property of Entropy”.

1. Integral of dQ/T is independent of reversible path connecting between two points.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: For two reversible paths, dQ/T doesn’t depend on the path taken.
advertisement

2. Integral of dQ/T of a reversible path is given by
a) Si-Sf
b) Sf-Si
c) Si+Sf
d) -Si-Sf
View Answer

Answer: b
Explanation: Integral of dQ/T is = Sf-Si where i=initial equilibrium state and f=final equilibrium state.

3. Entropy is a
a) path function, intensive property
b) path function, extensive property
c) point function, intensive property
d) point function, extensive property
View Answer

Answer: d
Explanation: Fact about entropy and unit of entropy is J/K.
advertisement
advertisement

4. Specific entropy is given by( where m is the mass)
a) Sm
b) m/S
c) S/m
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: s=S/m with unit J/kg K.

5. For any process which is undergone by a system
a) dQ/T>=ds
b) dQ/T<=ds
c) dQ/T≠ds
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For any process dQ/T<=ds and this comes from Clausius theorem.
advertisement

6. For a reversible process,
a) dS=dQ/T
b) dS>dQ/T
c) dS<dQ/T
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For a reversible process, dQ/T is equal to the net change in entropy.

7. For an irreversible process,
a) dS=dQ/T
b) dS>dQ/T
c) dS<dQ/T
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For a irreversible process, change in entropy is greater than dQ/T.
advertisement

8. For two different paths between same two points, entropy change is
a) depends on path taken
b) different
c) same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is because entropy is a property.

9. For the general case, we can write
a) S2-S1<=dQ/T for a path
b) S2-S1>=dQ/T for a path
c) S2-S1≠dQ/T for a path
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The equality sign holds good for a reversible process and the inequality sign for an irreversible process.
advertisement

10. When two equilibrium states are infinitesimally near,
a) dQ/T=dS
b) dQ/T>dS
c) dQ/T<dS
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: dS is an exact differential because S is a point function and a property.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter