Thermodynamics Questions and Answers – Cyclic Heat Engine

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cyclic Heat Engine”.

1. The first law of thermodynamics doesn’t tell us whether a thermodynamic process is feasible or not.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The second law of thermodynamics provides criterion as to the probability of a process.
advertisement

2. According to Joule’s experiments,
a) heat can be completely converted into work
b) work can be completely converted into heat
c) both heat and work are completely interchangeable
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Work transfer -> internal energy increase -> heat transfer.

3. Which of the following is true?
a) work is a high grade energy
b) heat is a low grade energy
c) complete conversion of low grade energy into high grade energy in a cycle is impossible
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These facts are in accordance with Joule’s work and underlies the work of Carnot.
advertisement
advertisement

4. In a cyclic heat engine there is
a) net heat transfer to the system and net work transfer from the system
b) net heat transfer from the system and net work transfer to the system
c) depends on the conditions of cycle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the basic concept of cycle heat engine.

5. Boiler, turbine, condenser and pump together constitute a heat engine.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It is an example for a cyclic heat engine.
advertisement

6. In a heat engine cycle, which of the following process occurs?
a) heat is transferred from furnace to boiler
b) work is produced in turbine rotor
c) steam is condensed in condenser
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These are the basic processes occurring in a heat engine cycle comprising of furnace, boiler condenser and a turbine.

7. The function of a heat engine cycle is to _____ continuously at the expense of _____ to the system.
a) heat input, produce work
b) produce work, heat input
c) can be both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Net work and heat input are of primary interest in a cycle.
advertisement

8. Efficiency of a heat engine is defined as
a) total heat output / net work input
b) total heat input / net work output
c) net work output / total heat input
d) net work input / total heat output
View Answer

Answer: c
Explanation: Basic definition of efficiency.

9. A thermal energy reservoir is a large body of
a) small heat capacity
b) large heat capacity
c) infinite heat capacity
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Basic fact about TER.
advertisement

10. Processes inside a thermal energy reservoir are quasi-static.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The changes taking place in TER are very slow and minute.

11. A TER which transfers heat to system is called ____ and one which receives heat is called ____
a) source, sink
b) sink, source
c) sink, sink
d) source, source
View Answer

Answer: a
Explanation: A source transfers heat while a sink receives heat.

12. Which if the following statements are true for a mechanical energy reservoir(MER)?
a) it is a large body enclosed by an adiabatic impermeable wall
b) stores work as KE or PE
c) all processes within an MER are quasi-static
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These are some important features of an MER.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter