Thermodynamics Questions and Answers – Thermodynamics of Coupled Cycles

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Thermodynamics of Coupled Cycles”.

1. The efficiency of a binary cycle is given by(here E=efficiency)
a) E = (1-E1)(1-E2)
b) E = 1 – (1-E1)(1-E2)
c) E = 1 / (E1-1)(E2-1)
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Here E1 is the efficiency of topping cycle and E2 is the efficiency of bottoming cycle.
advertisement

2. For n cycles, overall efficiency would be
a) E = (1-E1)(1-E2)(1-E3)……(1-En) – 1
b) E = 1 / (1-E1)(1-E2)(1-E3)……(1-En)
c) E = (1-E1)(1-E2)(1-E3)……(1-En)
d) E = 1 – (1-E1)(1-E2)(1-E3)……(1-En)
View Answer

Answer: d
Explanation: Hence we can say total loss = product of losses in all cycles.

3. By combining two cycles in series, we can get high combined efficiency even if the individual efficiencies are low.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Such a high efficiency cannot be achieved by a single cycle.
advertisement
advertisement

4. How can we generate required power and required quantity of steam in a single process?
a) by modifying initial steam pressure
b) by modifying exhaust pressure
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: We require modification in both the pressures.

5. In a back pressure turbine,
a) exhaust steam from turbine is used for process heating
b) the process heater replaces the condenser of Rankine cycle
c) exhaust pressure from turbine is the desired saturation pressure
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In a back pressure turbine we modify both initial steam pressure and exhaust pressure.
advertisement

6. A cogeneration plant produces,
a) power
b) process heat
c) both power and process heat
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In cogeneration plant, both power and process heat are produced.

7. In a by-product power cycle,
a) the basic need is power produced and process steam is a by-product
b) the basic need is process steam and power produced is a by-product
c) both process steam and power is the basic need
d) both process steam and power is a by-product
View Answer

Answer: b
Explanation: Here, power produced is a by-product and the basic need is process steam.
advertisement

8. In a by-product power cycle, condenser losses is ____
a) high
b) low
c) zero
d) infinity
View Answer

Answer: c
Explanation: In a normal steam plant, this is the biggest loss but in a by-product power cycle it is zero.

9. The fraction of energy utilized in a by-product power cycle is ____
a) very high
b) very low
c) zero
d) infinity
View Answer

Answer: a
Explanation: The reason being the condenser losses is zero.
advertisement

10. The power available from back pressure turbine through which the heating steam flows is very less.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The reason being relatively high back pressure or maybe small heating requirement.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter