Thermodynamics Questions and Answers – Energy

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Energy”.

1. Energy is a
a) point function
b) property of the system
c) extensive property
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Energy has a definite value for every state of the system.
advertisement

2. The specific energy, e=E/m is an extensive property.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: The specific energy is an intensive property.

3. (m*V*V)/2 gives the
a) macroscopic kinetic energy
b) microscopic kinetic energy
c) macroscopic potential energy
d) microscopic potential energy
View Answer

Answer: a
Explanation: The formula gives the macroscopic kinetic energy of the fluid element by virtue of its motion.
advertisement
advertisement

4. (m*g*z) gives the
a) macroscopic kinetic energy
b) microscopic kinetic energy
c) macroscopic potential energy
d) microscopic potential energy
View Answer

Answer: c
Explanation: The above formula gives the macroscopic potential energy of the fluid element by virtue of its position.

5. Which of the following types of energy can be present in molecules?
a) translational and rotational kinetic energy
b) electronic energy and vibrational energy
c) chemical energy and nuclear energy
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The molecules may be subjected to rotation as well as vibration due to a collision.
advertisement

6. The total internal energy of the system is given by
a) U=N/ɛ
b) U=Nɛ
c) U=ɛ/N
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: U=Nɛ where N is the total number of molecules in the system and ɛ represents the energy of one molecule.

7. In an ideal gas there are no intermolecular forces of attraction and repulsion, and the internal energy is a function of temperature only.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: For an ideal gas U depends only on T.
advertisement

8. Which of the following is true in regard to the energy of an isolated system?
a) dQ≠0
b) dW≠0
c) E=constant
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: For an isolated system, dQ=dW=0 and hence, dE=0 by first law.

9. A perpetual motion machine of first kind
a) is a fictitious machine
b) can supply mechanical work without dissipating energy
c) violates first law
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: There cannot be any machine which would continuously supply mechanical energy without other form of energy being dissipated.
advertisement

10. The limitation of the first law is
a) does not indicate the possibility of a spontaneous process proceeding in a definite direction
b) it assigns a quality to different forms of energy
c) indicates the direction of any spontaneous process
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the main limitation of first law and the second law overcomes it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter