Thermodynamics Questions and Answers – Rotary Compressor

«

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rotary Compressor”.

1. Rotary compressors are used where ____ quantities of gas are needed at relatively ____ pressure.
a) large, high
b) large, low
c) small, high
d) small, low
View Answer

Answer: b
Explanation: This is where rotary compressors are used.
advertisement

2. Rotary compressor can be classified as
a) displacement compressor
b) steady-flow compressor
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These are the two types of rotary compressor.

3. In steady-flow compressor, compression occurs by
a) transfer of kinetic energy
b) transfer of potential energy
c) trapping air
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The transfer of kinetic energy occurs from a rotor.
advertisement
advertisement

4. In displacement compressor, compression occurs by
a) transfer of kinetic energy
b) transfer of potential energy
c) trapping air
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Here air is compressed by trapping it in reducing space.

5. The rotary positive displacement machines are ____ and compression is ____
a) cooled, isothermal
b) uncooled, isothermal
c) cooled, adiabatic
d) uncooled, adiabatic
View Answer

Answer: d
Explanation: These are uncooled and adiabatic compression takes place.
advertisement

6. The Roots blower and vane-type compressor are the types of
a) displacement compressor
b) steady-flow compressor
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: These are the two types of rotary positive displacement machines.

7. For a Root blower, as pressure ratio increases, efficiency ____
a) increases
b) decreases
c) remains constant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This can be seen by taking pressure ratios and calculating efficiencies for them.
advertisement

8. The vane type compressor requires ____ the Roots blower.
a) equal work input
b) more work input
c) less work input
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is true for given air flow and pressure ratio.

9. The centrifugal and axial flow compressor are the types of
a) displacement compressor
b) steady-flow compressor
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: These are the two types of steady-flow compressors.
advertisement

10. Which of the following is true for a centrifugal compressor?
a) rotation of impeller compresses the air
b) diffuser converts part of KE into internal energy
c) typical pressure ratio is around 1.4 to 1
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This is the working of a centrifugal compressor.

11. Which of the following is true for an axial-flow compressor?
a) blades are arranged in same manner as in reaction turbine
b) flow of air is along the axis of compressor
c) velocity of air changes when it passes through the blades
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This is the working of an axial-flow compressor.

12. For uncooled rotary compressor, compression process is ____ while ideal process is ____
a) isothermal, adiabatic
b) isentropic, adiabatic
c) adiabatic, isentropic
d) adiabatic, isothermal
View Answer

Answer: c
Explanation: The isentropic process is reversible and adiabatic.

13. In an adiabatic irreversible process, extra work is done to overcome friction.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This increases the temperature and enthalpy of gas.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter