Thermodynamics Questions and Answers – Normal Shocks

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Normal Shocks”.

1. Shock waves are highly localized irreversiblities in flow.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is a basic fact about shock waves.
advertisement

2. Normal shocks can be treated as shock waves parallel to the flow.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: Normal shocks can be treated as shock waves perpendicular to the flow.

3.Within the mean free path of molecule, flow passes from
a) supersonic state
b) subsonic state
c) subsonic to supersonic state
d) supersonic to subsonic state
View Answer

Answer: d
Explanation: This happens within distance of mean free path of molecule.
advertisement
advertisement

4. When flow passes from supersonic to subsonic state,
a) pressure increases
b) velocity decreases
c) both of the mentioned
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: As velocity decreases, pressure increases.

5. The impulse function is given by
a) F = p*A + (density)*A*(V2)
b) F = p*A + (density)*A*V
c) F = p*A + (density)*A*sqrt(V)
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the impulse function.
advertisement

6. Fanno line represents the locus of points with same mass velocity and stagnation enthalpy.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The Fanno line can be represented on h-v coordinate or h-(1/density) coordinate.

7. The end states of normal shock must ____ Fanno line.
a) lie below
b) lie above
c) lie on
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: They must lie on the Fanno line.
advertisement

8. Which of the following is true about adiabatic flow in constant area duct with friction?
a) it has constant G
b) it has constant ho
c) it follows Fanno line
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This is true for adiabatic flow in one directional model.

9. The impulse pressure(I) is given by
a) F/A
b) p + (density)(V2)
c) p + (G2)/(density)
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These all are the relations of impulse pressure.
advertisement

10. Rayleigh line represents the locus of states with same impulse pressure and mass velocity.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The end states of normal shock must lie on Rayleigh line also.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter