Thermodynamics Questions and Answers – One Dimensional Steady Isentropic Flow and Choking-2

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “One Dimensional Steady Isentropic Flow and Choking-2”.

1. The discharge is maximum when Mach number is
a) 0
b) 1
c) 2
d) infinity
View Answer

Answer: b
Explanation: This comes when we differentiate discharge with respect to M.
advertisement

2. Which of the following relation is correct?
a) (dA)/A = (M + 1)*(dV/V)
b) (dA)/A = (M – 1)*(dV/V)
c) (dA)/A = (M2 + 1)*(dV/V)
d) (dA)/A = (M2 – 1)*(dV/V)
View Answer

Answer: d
Explanation: Taking isentropic flow and using continuity equation. we get this relation.

3. Where do we have the value of Mach number as 1 ?
a) at the start of flow
b) at the throat
c) at the end of flow
d) everywhere along the nozzle or diffuser
View Answer

Answer: b
Explanation: At throat we have area as constant which is required for M=1.
advertisement
advertisement

4. Which of the following statement is true about velocity of gas when it is subsonic?
a) it is subsonic before throat
b) becomes sonic at throat
c) becomes supersonic till its exit
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This is the case when convergent-divergent duct acts as nozzle.

5. When are properties at throat termed as critical?
a) when M=1
b) discharge is maximum
c) nozzle is choked
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: For a choked nozzle, we have critical properties at throat.
advertisement

6. Which of the following relation is correct?(asterik * indicates critical properties)
a) T*/T = 2/ɣ
b) T*/T = 2/(ɣ-1)
c) T*/T = 2/(ɣ+1)
d) T*/T = 2/(ɣ-2)
View Answer

Answer: c
Explanation: This is the critical temperature ratio.

7. For diatomic gases, critical pressure ratio is equal to
a) 0.528
b) 0.628
c) 0.728
d) 0.828
View Answer

Answer: a
Explanation: Putting ɣ=1.4 in critical pressure ratio relation we get this.
advertisement

8. Which of the following statement is true?
a) M is proportional to only velocity
b) M tends towards infinity at low speeds
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Mach number is not proportional to velocity alone and tends towards infinity at very high speeds.

9. Which of the following is correct?
a) when M<1, M*>1 and when M>1, M*<1
b) when M=0, M*=0 and when M=1, M*=1
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When M<1, M*<1 and when M>1, M*>1.
advertisement

10. At the choking limit, nozzle passes the ____ mass flow.
a) maximum
b) minimum
c) constant
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This occurs at the throat.

11. The condition of supersonic flow through throat with adiabatic conditions is called the design pressure ratio of nozzle.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: The condition of supersonic flow through throat with isentropic conditions is called the design pressure ratio of nozzle.

12. Which of the following statement is true?
a) shocks occur when flow is supersonic
b) after the shock, flow becomes subsonic
c) rest of the diverging portion acts as diffuser
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Shocks is a highly irreversible phenomenon.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter