Thermodynamics Questions and Answers – Kelvin-Planck Statement and Clausius’ Statement of Second Law

«
»

This set of Thermodynamics Questions and Answers for experienced focuses on “Kelvin-Planck Statement and Clausius’ Statement of Second Law”.

1. According to Kelvin-Planck statement, it is ____ for a heat engine to produce net work in a complete cycle if it exchanges heat only with bodies at ____
a) impossible, single fixed temperature
b) possible, changing temperature
c) impossible, changing temperature
d) possible, single fixed temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the basic definition of Kelvin-Planck statement.
advertisement

2. If heat rejected from the system Q2 is zero, then
a) net work=Q1 and efficiency=1.00
b) heat is exchanged only with one reservoir
c) it violates the Kelvin-Planck statement
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Such a heat engine is called a perpetual motion machine of the second kind(PMM2).

3. A PMM2 is possible.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: A PMM2 is impossible because it violates the Kelvin-Planck statement.
advertisement
advertisement

4. A heat engine has to exchange heat with ___ energy reservoir at ___ different temperatures to produce net work in a complete cycle.
a) one, one
b) one, two
c) two, two
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is required to produce power.

5. The second law is not a deduction of the first law.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The first law is a separate law of nature.
advertisement

6. The continual operation of a machine that creates its own energy and thus violates the first law is called
a) PMM2
b) PMM1
c) PMM0
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This is a basic fact about PMM1.

7. Which of the following is true?
a) heat always from a high temperature body to a low temperature body
b) heat always from a low temperature body to a high temperature body
c) heat can flow from both low to high and high to low temperature body
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The reverse process never occurs spontaneously.
advertisement

8. According to Clausius statement
a) it is impossible to construct a device than can transfer heat from a cooler body to a hotter body without any effect
b) it is impossible to construct a device than can transfer heat from a hotter body to a cooler body without any effect
c) it is possible to construct a device than can transfer heat from a cooler body to a hotter body without any effect
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: To transfer heat from a cooler body to a hotter body, some work must be expended.

9. If the second law were not true
a) a ship could be driven by extracting heat from the ocean
b) run a power plant by extracting heat from the air
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both of the above possibilities do not violate the first law but do violate the second law.
advertisement

10. The operation of a machine that utilizes the internal energy of only one TER, thus violating second law is called
a) PMM0
b) PMM1
c) PMM2
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: PMM2 violates the second law.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics for Experienced, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter