Thermodynamics Questions and Answers – Specific Heat at Constant Volume and Pressure and Control Volume

«
»

This set of Thermodynamics Questions and Answers for freshers focuses on “Specific Heat at Constant Volume and Pressure and Control Volume”.

1. The specific heat of a substance at constant volume is defined as the rate of change of ___ with respect to ___
a) specific internal energy, temperature
b) work, pressure
c) specific internal energy, pressure
d) heat, temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: cv=∂u/∂T at constant volume.
advertisement

2. Heat transferred at constant _____ increases the _____ of a system.
a) pressure, increases
b) volume, increases
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: At constant pressure, (dQ)=dh and at constant volume, Q=Δu.

3. Specific heat of a substance at constant volume is a property of the system.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Since T,v and u are the properties of the system, specific heat at a constant volume is a property of the system.
advertisement
advertisement

4. The specific heat of a substance at constant pressure is defined as the rate of change of ___ with respect to ___
a) work, pressure
b) enthalpy, temperature
c) enthalpy, pressure
d) heat, temperature
View Answer

Answer: b
Explanation: cp=∂h/∂T at constant pressure.

5. The heat capacity at constant pressure Cp
a) m/cp
b) cp/m
c) mcp
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Cp=(mass*specific heat at constant pressure).
advertisement

6. Specific heat of a substance at constant pressure is a property of the system.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: cp is a property of a substance just like cv.

7. When there is mass transfer across the system boundary, the system is called
a) isolated system
b) closed system
c) open system
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Basic definition of an open system.
advertisement

8. If a certain mass of steam is considered as the thermodynamic system, then the energy equation becomes
a) Q=ΔKE + ΔPE – ΔU + W
b) Q=ΔKE + ΔPE – ΔU – W
c) Q=-ΔKE – ΔPE + ΔU + W
d) Q=ΔKE + ΔPE + ΔU + W
View Answer

Answer: d
Explanation: Q=ΔE + W and E=KE + PE + U.

9. The surface of the control volume is known as the control surface.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is same as the system boundary of the open system.
advertisement

10. Steady flow means that the rates of flow of mass and energy across the control surface
a) varies
b) remains constant
c) depends on the control surface
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In a steady flow rate of flow remains constant.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter