Thermodynamics Questions and Answers – Efficiencies in Steam Power Plant

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Efficiencies in Steam Power Plant “.

1. The maximum work output that can be obtained per unit mass of steam is
a) reversible and isobaric enthalpy drop in turbine
b) reversible and isochoric enthalpy drop in turbine
c) reversible and adiabatic enthalpy drop in turbine
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The maximum work can be obtained from a reversible and adiabatic enthalpy drop in turbine but no real process is reversible.
advertisement

2. The work done in irreversible adiabatic expansion by the turbine is called
a) external work
b) internal work
c) zero work
d) useful work
View Answer

Answer: b
Explanation: This is because only the irreversibilities within flow passages of turbine are affecting steam state at turbine exhaust.

3. The internal efficiency is given by
a) internal output / ideal output
b) ideal output / internal output
c) internal output / heat supplied
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Here internal output is the ideal output minus the friction losses and other losses within the turbine.
advertisement
advertisement

4. The generator efficiency is given by brake output / output at generator terminals.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: The generator ( alternator ) efficiency is given by output at generator terminals / brake output of turbine.

5. The brake efficiency is given by
a) brake output / internal output
b) internal output / brake output
c) brake output / heat supplied
d) brake output / ideal output
View Answer

Answer: d
Explanation: The brake output is also called shaft output and is given by internal output minus external losses.
advertisement

6. The mechanical efficiency is given by
a) brake output / ideal output
b) brake output / internal output
c) brake output / heat supplied
d) internal output / brake output
View Answer

Answer: b
Explanation: The brake output (shaft output) and is given by internal output minus external losses.

7. The brake efficiency is given by
a) mechanical efficiency / internal efficiency
b) internal efficiency / mechanical efficiency
c) internal efficiency * mechanical efficiency
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This comes from the relations of internal efficiency and mechanical efficiency.
advertisement

8. Which of the following efficiency is true?
a) internal efficiency takes internal losses into consideration
b) mechanical efficiency only considers the external losses
c) brake efficiency considers both internal and external losses
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This the differences in internal, mechanical and brake efficiency.

9. The efficiency of boiler is given by
a) energy supplied / energy utilized
b) energy utilized / energy supplied
c) heat supplied / energy utilized
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The efficiency of boiler is the energy utilized / energy supplied.
advertisement

10. Compressing steam in vapour form requires less work than compressing it in liquid form for same pressure rise.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: Compressing steam in vapour form requires 500 times more work than compressing it in liquid form for same pressure rise.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter