Thermodynamics Questions and Answers – Entropy Generation in a Closed and Open System-1

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Entropy Generation in a Closed and Open System-1”.

1. The entropy of any closed system can increase in which if the following way?
a) by heat interaction in which there is entropy transfer
b) dissipative effects or internal irreversibilities
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These two processes increase the entropy of a closed system.
advertisement

2. Entropy increase dS of the system can be expressed as
a) dS=dS(due to external heat interaction)-dS(due to internal irreversibility)
b) dS=dS(due to external heat interaction)+dS(due to internal irreversibility)
c) dS=-dS(due to external heat interaction)-dS(due to internal irreversibility)
d) dS=-dS(due to external heat interaction)+dS(due to internal irreversibility)
View Answer

Answer: b
Explanation: Total entropy increase of the system is the sum of these two entropies.

3. The entropy increase due to internal irreversibility is also called entropy production or entropy generation.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This entropy is generated during the process within the system.
advertisement
advertisement

4. Which of the following statement is true?
a) if the isentropic process is reversible, it must be adiabatic
b) if the isentropic process is adiabatic, it cannot but be reversible
c) if the process is adiabatic and reversible, it must be isentropic
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: An adiabatic process need not be isentropic, since entropy can also increase due to friction.

5. Lost work is given by
a) pdV-dW
b) pdV+dW
c) -pdV-dW
d) pdV*dW
View Answer

Answer: a
Explanation: The lost work d(LW) indicates the work that is lost due to irreversibility.
advertisement

6. The amount of entropy generation is given by
a) S2+S1+∫(dQ/T)
b) S2-S1+∫(dQ/T)
c) S2-S1-∫(dQ/T)
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Here (S2-S1) is the entropy change of the system and ∫(dQ/T) is the entropy transfer.

7. Any thermodynamic process is accompanied by entropy generation.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This comes from the second law.
advertisement

8. Which of the following statement is false?
a) for a reversible process, entropy generation is zero
b) the entropy generation does not depend on the path the system follows
c) for an irreversible process, entropy generation is greater than zero
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Entropy generation is not a thermodynamic property and depends on the path that system follows.

9. If the path A causes more entropy generation than path B, then
a) path A is more irreversible than path B
b) path A involves more lost work
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The amount of entropy generation quantifies the intrinsic irreversibility of the process.
advertisement

10. In an open system, there is a transfer of which of the following quantity?
a) mass
b) energy
c) entropy
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In an open system, there is a transfer of all these three quantities.

11. The rate of entropy increase of the control volume ____ or ____ the net rate of entropy transfer to it.
a) exceeds or is less than
b) exceeds, is equal to
c) is less than, or equal to
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The difference is the entropy generated within the control volume due to irreversibility.

12. Mass and energy are conserved quantities, but entropy is generally not conserved.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is a basic fact about entropy.

13. The rate at which entropy is transferred out must ____ the rate at which entropy enters the control volume.
a) be less than
b) equal to
c) exceed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The difference is the rate of entropy generated within the control volume owing to irreversibilities.

14. A chip dissipates 2 kJ of electric work and rejects it as heat transfer from its surface which is at 50°C to 25°C air. How much entropy is generated in the chip?thermodynamics-questions-answers-entropy-generation-closed-open-system-1-q14
a) 4.19 J/K
b) 5.19 J/K
c) 6.19 J/K
d) 7.19 J/K
View Answer

Answer: c
Explanation: C.V.1 Chip with surface at 50°C, we assume chip state is constant.
U2 – U1 = 0 = 1Q2 – 1W2 = W(electrical,in) – Q(out,1)
S2 – S1 = 0 = – [Q(out,1)]/[T(surf)] + 1S2(gen1)
1S2(gen1) = [Q(out,1)]/[T(surf)] = W(electrical,in) / T(surf)
= 2/323.15 = 6.19 J/K.

15. A chip dissipates 2 kJ of electric work and rejects it as heat transfer from its surface which is at 50°C to 25°C air. How much entropy is generated outside the chip?thermodynamics-questions-answers-entropy-generation-closed-open-system-1-q14
a) 0.419 J/K
b) 0.519 J/K
c) 0.619 J/K
d) 0.719 J/K
View Answer

Answer: b
Explanation: C.V.2 From chip surface at 50°C to air at 25°C, assume constant state.
U2 – U1 = 0 = 1Q2 – 1W2 = Q(out,1) – Q(out,2)
S2 – S1 = 0 = [Q(out,1) / T(surf)] – [Q(out,2) / T(air)] + 1S2(gen2)
1S2(gen2) = [Q(out,2) / T(air)] – [Q(out,1) / T(surf)] = (2/298.15) – (2/323.15) = 0.519 J/K.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter