Thermodynamics Questions and Answers – Simple Steam Power Cycle and Rankine Cycle

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Simple Steam Power Cycle and Rankine Cycle”.

1. A power cycle continuously converts ____ into ____
a) heat, heat
b) work, heat
c) heat, work
d) work, work
View Answer

Answer: c
Explanation: Here heat is the energy released by burning of fuel and work is done as shaft work.
advertisement

2. In the vapour power cycle, working fluid undergoes a change of phase.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Here working fluid is water.

3. The path followed in a vapour power cycle is
a) boiler-condenser-turbine-pump
b) boiler-turbine-condenser-pump
c) boiler-turbine-pump-condenser
d) boiler-pump-turbine-condenser
View Answer

Answer: b
Explanation: In the boiler, water takes heat then expands in turbine going into condenser where it condenses into water and then it is pumped back into boiler.
advertisement
advertisement

4. For a fluid undergoing cycle process,
a) there is no net change in its internal energy
b) energy transfer as heat is equal to the energy transfer as work
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: When a fluid undergoes a cycle process, this changes take place.

5. For a vapour power cycle,
a) net heat input is converted into net work output
b) Q1-Q2 = Wt-Wp
c) efficiency = 1 – (Q2/Q1)
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Here Q1 is the heat transferred to the fluid and Q2 is the heat rejected, Wt is work transferred from fluid and Wp is work transferred into fluid.
advertisement

6. In a Rankine cycle, all the processes are ideal.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The Rankine cycle is an ideal cycle and also a reversible cycle.

7. For a Rankine cycle, which of the following is true?
a) a reversible constant pressure heating process happens in steam boiler
b) reversible adiabatic expansion of steam in turbine
c) reversible constant pressure heat rejection in condenser
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the processes are ideal in Rankine cycle.
advertisement

8. The liquid water handled by pump is
a) incompressible
b) with increase in pressure, there is a little change in density or specific volume
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In a pump, reversible adiabatic compression of liquid takes place.

9. The work ratio is defined as the ratio of
a) positive work output to net work output
b) net work output to positive work output
c) heat input to work output
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The work ratio = Wnet / Wt.
advertisement

10. Steam rate is the rate of steam flow required to produce unit shaft output.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the capacity of a steam plant and steam rate = 1/(Wt-Wp).

11. Heat rate is given by (in kJ/kWh)
a) cycle efficiency
b) 3600 / cycle efficiency
c) cycle efficiency / 3600
d) cycle efficiency * 3600
View Answer

Answer: b
Explanation: Heat rate is the rate input required to produce unit work output.

12. Which of the following statement is true?
a) during compression, specific volume of the fluid should be kept small
b) during expansion, specific volume of the fluid should be kept large
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The larger the specific volume, more is the work produced or consumed by the steady-flow device.

13. Work output of turbine is ____ the work input to the pump.
a) much larger
b) much smaller
c) equal to
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the reason why steam power plants is so popular.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter