Thermodynamics Questions and Answers – Brayton Cycle-2

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Brayton Cycle-2”.

1. How can regeneration be used to improve the efficiency of Brayton cycle?
a) the energy of exhaust gas can be used to heat up the air which leaves the compressor
b) heat supplied from external source thus decreases
c) the amount of heat rejected also decreases
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This is how a regenerator can be used in Brayton cycle.
advertisement

2. The temperature of air leaving turbine is less than that of air leaving compressor.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: The temperature of air leaving turbine is more than that of air leaving compressor.

3. In the regenerator,
a) temperature of air leaving the compressor is raised
b) temperature of air leaving the turbine is raised
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This is done by using the heat from the turbine exhaust.
advertisement
advertisement

4. Which of the following statement is true for a regenerator?
a) mean temperature of heat addition decreases
b) mean temperature of heat rejection decreases
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The mean temperature of heat addition increases by using a regenerator.

5. By using a regenerator,
a) efficiency increases, work output decreases
b) both efficiency and work output increases
c) efficiency increases, work output remains unchanged
d) efficiency remains same, work output increases
View Answer

Answer: c
Explanation: This is because mean temperature of heat addition increases and mean temperature of heat rejection decreases by using regenerator.
advertisement

6. Which of the following is true about a regenerator?
a) it is costly
b) it is heavy and bulky
c) it causes pressure losses
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This loss in pressure decreases the cycle efficiency.

7. When we add a regenerator, cycle efficiency always increases.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: The addition of regenerator after a certain pressure ratio decreases the cycle efficiency as compared to Brayton cycle.
advertisement

8. When the turbine efficiency and compressor efficiency decreases, the cycle efficiency ____
a) decreases
b) increases
c) remains same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The Brayton cycle is very sensitive to the efficiency of the turbine and compressor.

9. The ____ the pressure ratio, the ____ will be efficiency.
a) less, more
b) less, less
c) more, more
d) more, less
View Answer

Answer: c
Explanation: This comes from the Brayton cycle efficiency in terms of pressure ratio.
advertisement

10. As the pressure ratio increases, the efficiency steadily ____
a) decreases
b) increases
c) remains constant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As pressure ratio increases, the mean temperature of heat addition increases and the mean temperature of heat rejection decreases.

11. The maximum pressure ratio is given by
a) (Tmin/Tmax)^((ɣ-1)/ɣ)
b) (Tmin/Tmax)^(ɣ/(ɣ-1))
c) (Tmax/Tmin)^((ɣ-1)/ɣ)
d) (Tmax/Tmin)^(ɣ/(ɣ-1))
View Answer

Answer: d
Explanation: Here Tmax is the maximum temperature and Tmin is the minimum temperature which is the temperature of surroundings.

12. The optimum value of pressure ratio at which work capacity becomes maximum is given by
a) (Tmin/Tmax)^((ɣ-1)/2ɣ)
b) (Tmax/Tmin)^(ɣ/2(ɣ-1))
c) (Tmax/Tmin)^(2(ɣ-1)/ɣ)
d) (Tmax/Tmin)^(2ɣ/(ɣ-1))
View Answer

Answer: b
Explanation: This is the optimum value of pressure ratio.

13. The relation between maximum pressure ratio and optimum pressure ratio is given by
a) optimum pressure ratio = (maximum pressure ratio)/2
b) optimum pressure ratio = maximum pressure ratio
c) optimum pressure ratio = sqrt(maximum pressure ratio)
d) optimum pressure ratio = (maximum pressure ratio)^2
View Answer

Answer: c
Explanation: This relation comes from the expressions of optimum pressure ratio and maximum pressure ratio.

14. Which of the following statement is true?
a) maximum work done = (specific heat at constant preferred)*(sqrt(Tmax) – sqrt(Tmin))^2
b) efficiency of cycle = 1- sqrt(Tmin/Tmax)
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These expressions come from the maximum pressure ratio.

15. The efficiency of Brayton cycle can be increased by using staged heat supply or by use of staged compression with intercooling.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The staged heat supply is also called reheat.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter