Thermodynamics Questions and Answers – Steam Tables

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Steam Tables “.

1. The properties of water are arranged in the steam tables as functions of
a) pressure
b) temperature
c) pressure and temperature
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The properties of water are arranged in steam tables as functions of both pressure and temperature.
advertisement

2. The internal energy of saturated water at the triple point is
a) 1
b) 0
c) -1
d) infinity
View Answer

Answer: b
Explanation: This value is arbitrarily chosen.

3. The entropy of saturated water is chosen to be zero at triple point.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is arbitrarily chosen and form the basic assumptions for steam tables.
advertisement
advertisement

4. When a liquid and its vapour are in equilibrium at a certain pressure and temperature, then which of the following is required to identify the saturation state.
a) pressure
b) temperature
c) both pressure and temperature
d) pressure or temperature
View Answer

Answer: d
Explanation: If one of the quantity is given, then other gets fixed.

5. Saturated liquid or the saturated vapour has how many independent variables?
a) one
b) two
c) three
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Only one property is required to be known to fix up the state.
advertisement

6. If data are required for intermediate temperatures or pressures, linear interpolation is normally accurate.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: To reduce the amount of interpolation required, two tables are provided.

7. For a liquid-vapour mixture, which of the following can give us all the properties of the mixture?
a) p or t and the quality of the mixture are given
b) p or t and any one of the property is given
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In first case, properties can be directly evaluated and in second case we can find the quality first and then evaluate all other properties.
advertisement

8. When does a vapour become superheated?
a) when the temperature of vapour is less than the saturation temperature at given pressure
b) when the temperature of vapour is more than the saturation temperature at given pressure
c) when the temperature of vapour is equal to the saturation temperature at given pressure
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For a superheated vapour, temperature of vapour must be greater than the saturation temperature.

9. The superheat or degree of superheat is given by
a) difference between the temperature of saturated liquid and saturation temperature
b) difference between the temperature of superheated vapour and saturation temperature
c) sum of the temperature of superheated vapour and saturation temperature
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Superheat= T1(temperature of superheated vapour) – T(saturated).
advertisement

10. When the temperature of a liquid is less than the saturation temperature at the given pressure, the liquid is called compressed liquid.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: For a compressed liquid, temperature of liquid must be less than the saturation temperature.

11. The properties of liquid _____ with pressure.
a) do not vary
b) vary largely
c) vary little
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is the reason why properties are taken from the saturation tables at the temperature of the compressed liquid.

12. Which of the following statement is true?
a) a subcooled liquid is one which is cooled below its saturation temperature at a certain pressure
b) subcooling is the difference between the saturation temperature and the actual liquid temperature
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is what a subcooled liquid means.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter