Thermodynamics Questions and Answers – Binary Vapor Cycles

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Binary Vapor Cycles”.

1. Which of the following fluid can be used in place of water?
a) diphenyl ether
b) aluminium bromide
c) mercury
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These fluids are better than water in high temperature range.
advertisement

2. Which of the following statement is true?
a) only mercury has been used in place of water
b) diphenyl ether decomposes at high temperatures
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Also aluminium bromide is a possibility which can be considered.

3. Mercury is a better fluid in high temperature range.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is because its vaporization pressure is relatively low even at higher temperatures.
advertisement
advertisement

4. Why is mercury unsuitable at low temperatures?
a) its saturation pressure becomes very high
b) its specific volume is very low at such a high pressure
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Its saturation pressure becomes very low and specific volume is very large.

5. In a binary cycle, ____ cycles with ____ working fluid are coupled.
a) two, same
b) two, different
c) three, same
d) three, different
View Answer

Answer: b
Explanation: In a binary cycle, heat rejected by one can be utilized by other.
advertisement

6. To vaporize one kg of water, ____ kg of mercury must condense.
a) 5-6
b) 6-7
c) 7-8
d) 8-9
View Answer

Answer: c
Explanation: This depends on the properties of mercury and water.

7. When mercury cycle is added to the steam cycle,
a) the mean temperature of heat addition increases
b) efficiency decreases
c) maximum pressure is high
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The increase in the mean temperature of heat addition increases the efficiency and the maximum pressure is also low.
advertisement

8. Initially in a reciprocating steam engine,
a) a binary cycle was used
b) steam was used in the high temperature
c) ammonia or sulphur dioxide was used in the low temperature range
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Steam from engine at higher temperature and pressure was used to evaporate sulphur dioxide or ammonia which operated in another cycle.

9. In a mercury-steam cycle, mercury cycle is called ____ and steam cycle is called ____
a) bottoming cycle, topping cycle
b) topping cycle, bottoming cycle
c) both are called bottoming cycle
d) both are called topping cycle
View Answer

Answer: b
Explanation: The mercury-steam cycle represents a two-fluid cycle.
advertisement

10. We can get a tertiary cycle if a sulphur dioxide cycle is added to mercury-steam cycle.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: In this three-fluid cycle, sulphur dioxide cycle is added in the low temperature range.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter