Thermodynamics Questions and Answers – Reversibility, Irreversibilty and causes of Irreversibilty

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reversibility, Irreversibilty and causes of Irreversibilty”.

1. A reversible process is performed in such a way that
a) at the conclusion of process, both system and surroundings can be restored to their initial states without producing any change
b) it should not leave any trace to show that the process had ever occurred
c) it is carried out infinitely slowly
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These are some basic concepts of a reversible process.
advertisement

2. A reversible process coincides with a quasi-static process.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: A reversible process is carried out very slowly and every state it passes through is an equilibrium state.

3. Irreversibility of a process may be due to
a) lack of equilibrium during the process
b) involvement of dissipative effects
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These two are the major causes of irreversibility.
advertisement
advertisement

4. A heat transfer process approaches reversibility as the temperature difference between two bodies approaches
a) infinity
b) zero
c) -1
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: For heat transfer to be reversible, heat must be transferred through an infinitesimal temperature difference.

5. All actual heat transfer processes are
a) irreversible
b) take place through a finite temperature difference
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: An infinitesimal temperature difference is not easy to attain.
advertisement

6. Free expansion is irreversible.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It can be demonstrated by the second law.

7. Which of the following can be a cause of irreversibility?
a) friction, viscosity
b) inelasticity
c) electrical resistance, magnetic hysteresis
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These effects are known as dissipative effects.
advertisement

8. The continual motion of a movable device in the complete absence of friction is known as
a) PMM2
b) PMM3
c) PMM1
d) PMM0
View Answer

Answer: b
Explanation: This is not possible since lubrication cannot be completely eliminated.

9. The friction present in moving devices makes a process reversible.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: Friction lakes the process irreversible.
advertisement

10. Which of the following is irreversible?
a) stirring work
b) friction work in moving devices
c) current flowing through a wire
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All these processes includes a particular cause of irreversibility.

11. A process will be reversible if it has
a) no dissipative effects
b) dissipative effects
c) depends on the given conditions
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Without any dissipative effects, a process can perform in a reversible manner.

12. Irreversibility can be distinguished in how many types?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: Tow types of irreversibility are internal and external irreversibility.

13. Internal irreversibility is caused by
a) internal dissipative effects
b) friction, turbulence
c) electrical resistance, magnetic hysteresis
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Internal dissipative effects are the major cause of internal irreversibility.

14. The external irreversibility occurs at the system boundary.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This mainly includes heat interaction with the surroundings due to a finite temperature gradient.

15. Which of the following is true?
a) mechanical irreversibility is due to finite pressure gradient
b) thermal irreversibility is due to finite temperature gradient
c) chemical irreversibility is due to finite concentration gradient
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These are some other distinctions of irreversibility.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter