Thermodynamics Questions and Answers – Ideal Gas-1

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ideal Gas-1”.

1. An ideal gas is one which obeys the law pv=RT at all pressures and temperatures.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Though such a gas is hypothetical.
advertisement

2. The value of universal gas constant is
a) 8.2353
b) 8.3143
c) 8.5123
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This value comes from the Avogadro law when we put p=760 mm Hg = 1.013*10^5 N/m^2 , T=273.15 K , v=22.4 m^3/kgmol.

3. Which of the following statement is true?
a) characteristic gas constant is given by dividing the universal gas constant by the molecular weight
b) Avogadro’s number (A) = 6.023 * 10^26 molecules/kgmol
c) Boltzmann constant (K) = 1.38 * 10^-23 J/molecule K
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The Boltzmann constant is given by universal gas constant divided by Avogadro number.
advertisement
advertisement

4. The equation of state of an ideal gas is given by
a) pV=mRT, here R is characteristic gas constant
b) pV=nRT, here R is universal gas constant
c) pV=NKT
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Characteristic gas constant is given by dividing the universal gas constant by the molecular weight and Boltzmann constant is given by universal gas constant divided by Avogadro number.

5. Specific heats are constant for an ideal gas.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: For an ideal gas, specific heats are constant and it satisfies the equation of state.
advertisement

6. For real gases,
a) specific heats vary appreciably with temperature
b) specific heats vary little with pressure
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is in contrast to an ideal gas for which specific heats are constant.

7. At constant temperature, (u being the internal energy)
a) u change when v or p changes
b) u does not change when v or p changes
c) u does not change when t changes
d) u always remains constant
View Answer

Answer: b
Explanation: Internal energy does not change with change in v or p but changes only when temperature changes.
advertisement

8. For an ideal gas, internal energy is a function of temperature only.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is known as Joule’s law.

9. Which of the following statement is true? (c is the specific heat at constant volume)
a) the equation du=c*dT holds good for an ideal gas for any process
b) for gases other than ideal ones, the equation holds true for a constant volume process only
c) for an ideal gas c is constant and hence Δu=c*ΔT
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All these statements are true and also internal energy is a function of temperature only.
advertisement

10. Which of the following statement is correct for an ideal gas?
a) h=u+pv
b) h=u+RT
c) h=f(T)
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: For an ideal gas, pv=RT and hence h is a function of temperature only.

11. Characteristic gas constant is given by (here cp=specific heat at constant pressure and cv is the specific heat at constant volume)
a) R=cv – cp
b) R=cp + cv
c) R=cp – cv
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Δh=(cv+R)ΔT = cp*ΔT.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter