Thermodynamics Questions and Answers – Mean Temperature of Heat Addition and Reheat Cycle

«
»

This set of tough Thermodynamics Questions focuses on “Mean Temperature of Heat Addition and Reheat Cycle”.

1. In the Rankine cycle, heat is added reversibly at
a) constant pressure and constant temperature
b) constant pressure and infinite temperature
c) infinite pressure and constant temperature
d) infinite pressure and infinite temperature
View Answer

Answer: b
Explanation: This is a basic fact about Rankine cycle.
advertisement

2. The efficiency of Rankine cycle is given by
a) 1 – (Q1/Q2)
b) 1 – (Tmean/T2)
c) 1 – (T2/Tmean)
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Here T2 is the temperature of heat rejection and Tmean is the mean temperature of heat addition.

3. Which of the following statement is true?
a) for given Tmean, lower is the T2, higher will be the efficiency of Rankine cycle
b) the lowest possible temperature of heat rejection is the surroundings temperature
c) higher is the mean temperature of heat addition, higher will be the efficiency
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The efficiency of the Rankine cycle = 1 – (T2/Tmean).
advertisement
advertisement

4. If we ____ the superheat at constant pressure then the cycle efficiency ____
a) decrease, increases
b) increase, decreases
c) increase, increases
d) decrease, decreases
View Answer

Answer: c
Explanation: Increasing the superheat at constant pressure increases the mean temperature of heat addition and cycle efficiency also increases.

5. The maximum temperature of steam that can be used is not fixed.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: It is fixed from metallurgical considerations.
advertisement

6. To prevent erosion of blades, quality should not fall below
a) 85%
b) 90%
c) 95%
d) 100%
View Answer

Answer: a
Explanation: Thus the maximum moisture content which is allowed at the turbine exhaust is not to exceed 15%.

7. To fix the maximum steam pressure at the inlet of turbine we need to first fix
a) the maximum steam temperature at turbine inlet
b) minimum temperature of heat rejection
c) the minimum quality of steam at turbine exhaust
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These all are needed to be fixed to fix to maximum steam pressure at turbine inlet.
advertisement

8. Which of the following is true about a reheat cycle?
a) used to limit the quality at turbine exhaust at 0.85 when steam pressure is higher than (p1)max
b) after partial expansion in turbine, steam is brought back to boiler
c) the steam is reheated by combustion gases
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This is the functioning of a reheat cycle.

9. The correct sequence of expansion in a reheat cycle is
a) HP turbine – LP turbine – constant pressure in boiler
b) HP turbine – constant pressure in boiler – LP turbine
c) LP turbine – constant pressure in boiler – HP turbine
d) LP turbine – HP turbine – constant pressure in boiler
View Answer

Answer: b
Explanation: Here HP is the high pressure turbine and LP is the low pressure turbine.
advertisement

10. Why is steam not allowed to to expand deep into two-phase region before being taken for reheating.
a) to protect the reheater tubes
b) to prevent solid deposits being left behind while evaporating
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These solid deposits are difficult to remove from the reheater tubes.

11. Why should the reheat pressure be optimized?
a) a low reheat pressure brings down the mean temperature of heat addition and hence the cycle efficiency
b) a high reheat pressure increases the moisture content at turbine exhaust
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These are the reasons why we need to optimize reheat pressure.

12. The optimum reheat pressure is ____ times that of the initial steam pressure.
a) 0.2
b) 0.23
c) 0.25
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: It lies in the range 0.2-0.25 for most of the modern power plants.

13. With the use of reheat,
a) the net work output of the plant increases
b) there is only a marginal increase in cycle efficiency
c) the quality of steam at turbine exhaust is kept within a limit
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These can be considered the main advantages of using reheat.

14. More than three reheats have not been used so far.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: The maximum number of reheats used till now is two only.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice tough questions on all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter