Thermodynamics Questions and Answers – Other types of Work Transfer-1

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Other types of Work Transfer-1”.

1. The current flow, I, in amperes, is given by I=(dC)/(dτ)
a) dC is the charge crossing a boundary
b) time taken is dτ
c) c is the charge in coulombs and t is time in seconds
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This current flow is responsible for the work transfer.
advertisement

2. Shaft uses which kind of motion to do work?
a) vertical motion
b) horizontal motion
c) rotational motion
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: When a shaft is rotated by a motor, there is work transfer into the system.

3. Shaft work is given by
a) T*ω
b) T*dθ
c) T*τ
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Shaft power is the rate if doing shaft work.
advertisement
advertisement

4.The flow work is significant only in
a) flow process
b) open system
c) flow process & open system
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Condition for the flow work.

5. Flow work is analogous to
a) shaft work
b) electrical work
c) stirring work
d) displacement work
View Answer

Answer: d
Explanation: Flow work is the displacement work done at the moving system boundary.
advertisement

6. The infinitesimal amount of work done on changing the length of a wire with tension T from L to L+dL is
a) -FdL
b) FdL
c) -2FdL
d) 2FdL
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the work done in stretching a wire.

7. Work done in stretching a wire is given by
a) -∫FdL
b) -∫EɛALdɛ
c) -AEL∫ɛdɛ
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Above formulae arrive when we limit the problem within the elastic limit.
advertisement

8. The surface tension acts to make the surface area of the liquid
a) maximum
b) minimum
c) zero
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Characteristic of surface tension.

9. The work done per unit volume on a magnetic material is dW=-Hdl where H is
a) field strength
b) magnetization field
c) induced current
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: H is the field strength of the magnetic field.
advertisement

10. The work is equal to the integral of the product of an intensive property.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Along with it, change in work is related to the extensive property.

11. A 1200 hp engine has a drive shaft rotating at 2000 RPM. Find the torque on the shaft?
a) 2214 Nm
b) 3214 Nm
c) 4214 Nm
d) 5214 Nm
View Answer

Answer: c
Explanation: Power, rate of work = T ω and 1 hp = 0.7355 kW = 735.5 W
ω = RPM × (2π)/(60 s) = 209.44 rad/s
T = power/ω = (1200 hp × 735.5 W/hp)/ 209.44 rad/s
= 4214 Ws = 4214 Nm.

12. A 1200 hp engine drives a car with a speed of 100 km/h. Find the force between the tires and the road?
a) 11.8 kN
b) 21.8 kN
c) 31.8 kN
d) 41.8 kN
View Answer

Answer: c
Explanation: Power = F V and 1 hp = 0.7355 kW = 735.5 W
velocity in m/s: V = 100 × 1000 / 3600 = 27.78 m/s
F = (1200 × 735.5)/(27.78) = 31 771 N
= 31.8 kN.

13. A work of 2.5 kJ is delivered on a rod from a piston/cylinder where the air pressure is 500 kPa. What should be the diameter of cylinder to restrict the rod motion to maximum 0.5 m?
a) 0.013 m
b) 0.113 m
c) 0.213 m
d) 0.313 m
View Answer

Answer: b
Explanation: W = ⌠P dV = ⌠PA dx = PA ∆x = P(π/4)(D^2)∆x
Putting the values in above equation we get
D = 0.113 m.

14. A force of 1.2 kN moves a car with 60 km/h up a hill. Find the power?
a) 20 kW
b) 30 kW
c) 40 kW
d) 50 kW
View Answer

Answer: a
Explanation: Power = F V = 1.2 kN × 60 (km/h)
= ( 1.2 × 10^3 × 60 )*(1000/3600)
= 20 000 W = 20 kW.

15. When a battery(12 V) is charged with 6 amp for 3 hours how much energy is delivered?
a) 477.6 kJ
b) 577.6 kJ
c) 677.6 kJ
d) 777.6 kJ
View Answer

Answer: d
Explanation: W = ⌠(power)dt = V i ∆t
= 12 V × 6 Amp × 3 × 3600 s
= 777 600 J = 777.6 kJ.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter