Thermodynamics Questions and Answers – Temperature Basics

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Temperature Basics”.

1. When a body A is in thermal equilibrium with a body B, and also separately with a body C, then B and C will be in thermal equilibrium with each other.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Zeroth law of thermodynamics.
advertisement

2. Which of the following were used as fixed points before 1954?
a) The ice point
b) The steam point
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both of these were used.

3. What is the standard fixed point of thermometry?
a) The ice point
b) The steam point
c) The triple point of water
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: After 1954, only one fixed point has been used.
advertisement
advertisement

4. All gases and vapours approach ideal gas behaviour at?
a) High pressure and high density
b) Low pressure and low density
c) High pressure and low density
d) Low pressure and high density
View Answer

Answer: b
Explanation: Comes from ideal gas equation of state.

5. The value of ratio of the steam point temperature to the ice point temperature is?
a) 1.466
b) 1.266
c) 1.166
d) 1.366
View Answer

Answer: d
Explanation: This value is a universal constant.
advertisement

6. Celsius temperature of the triple point of water is ( in degree Celsius)?
a) -0.00
b) 0.00
c) 0.01
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Zero point of degree Celsius is shifted.

7. Which of the following is chosen as the standard thermometric substance?
a) Gas
b) Liquid
c) Solid
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Smallest variation is observed among different gas thermometers.
advertisement

8. A real gas behaves as an ideal gas when?
a) Temperature approaches zero
b) Pressure approaches zero
c) Both temperature and pressure approaches zero
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a property of gas.

9. The temperature interval from the oxygen point to the gold point is divided into how many parts?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: Taken as international temperature scale.
advertisement

10. Optical method is adopted for measuring temperatures higher than the gold point?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Temperature is determined with the help of Planck’s law of thermal radiation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter