Thermodynamics Questions and Answers – Variable Flow Processes

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Variable Flow Processes”.

1. Variable flow processes include
a) filling up a gas cylinder
b) evacuating a gas cylinder
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These are variable flow processes which can be analysed by the control volume technique.
advertisement

2. The rate at which the mass of fluid within the control volume is accumulated is equal to the net rate of mass flow across the control surface.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: (dm/dt)=w1-w2, where m is the mass of fluid within the control volume at any instant.

3. Rate of energy increase within the control volume is given by
a) rate of energy inflow + rate of energy outflow
b) rate of energy inflow – rate of energy outflow
c) rate of energy inflow = rate of energy outflow
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The rate of accumulation of energy within the control volume is equal to the net energy flow across the control surface.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is true for steady flow?
a)(dE/dt)=0
b)(dE/dt)>0
c)(dE/dt)<0
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Rate of change of energy of fluid with respect to time within the control volume is constant.

5. Variable flow processes can be analysed by
a) system technique
b) constant volume technique
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These two are the main techniques used for analysing variable flow process.
advertisement

6. Using system technique, energy balance for the process comes out to be
a) m2u2+m1u1+(m2-m1)(((V^2)/2)+(h/2))
b) m2u2-m1u1+(m2-m1)(((V^2)/2)+(h/2))
c) m2u2+m1u1-(m2-m1)(((V^2)/2)+(h/2))
d) m2u2-m1u1-(m2-m1)(((V^2)/2)+(h/2))
View Answer

Answer: d
Explanation: This comes from the first law by neglecting PE, KE and E is the energy of the gas.

7. Both the techniques for analysing variable flow processes gives same result.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is because these techniques have same initial assumptions and hence give same result.
advertisement

8. In ____ filling a bottle with air at 300K, the gas temperature rises to 420K due to flow work being converted to ____ increase.
a) adiabatically, heat
b) adiabatically, internal energy
c) constant pressure, heat
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In the energy equation, m1=0, Q=0, h>>(V^2)/2, we will get we will get that flow work is converted to increase in molecular internal energy.

9. Which of the following is true for a discharging tank?
a) the process is adiabatic
b) the process is quasi-static
c) dQ=0
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Applying first law to the control volume and dW=0, dm=0 and KE and PE of the fluid are assumed to be small.
advertisement

10. For charging a tank,
a) enthalpy is converted to work done
b) work done is converted to enthalpy
c) enthalpy is converted to internal energy
d) internal energy is converted to work done
View Answer

Answer: c
Explanation: Tank is initially taken to be empty and ΔU=(m2u2-m1u1)=(mh) at constant state of the fluid in the pipeline.

11. For a variable flow process
a) P.E. terms are neglected
b) K.E. of the fluid is assumed to be small
c) the process is not steady
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These are some of the basic assumptions for a variable flow process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter