Thermodynamics Questions and Answers – Measurement of Steam Quality

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Measurement of Steam Quality”.

1. A pure substance is said to have ____ degrees of freedom.
a) one
b) two
c) three
d) four
View Answer

Answer: b
Explanation: The state of a pure substance gets fixed if two independent properties are given.
advertisement

2. Which of the following statement is true?
a) it is easiest to measure the temperature and pressure of a substance
b) when pressure and temperature are independent properties, they are measured to determine that state of the substance
c) it is measured in the compressed liquid region or the superheated vapour region
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Of all the thermodynamic properties, it is easiest to measure the temperature and pressure of a substance.

3. For a substance in two-phase region,
a) both pressure and temperature are independent properties
b) if pressure is given, the saturation temperature gets fixed
c) no other property is required to be known
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For a substance in two-phase region, only one out of p and t is fixed and one more property is also required.
advertisement
advertisement

4. Devices such as calorimeters are used to for determining the quality or enthalpy of the mixture.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is because it is difficult to measure the specific volume of a mixture.

5. For the measurement of quality, the state of the substance is brought from the two-phase region to
a) single-phase region
b) superheated region
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Because in these regions, both pressure and temperature are independent.
advertisement

6. To fix the state and determine the quality of the mixture, we can do this by
a) adiabatic throttling
b) electric heating
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These are the two ways of measuring the quality of a mixture.

7. To be sure that steam after throttling is in the single-phase or superheated vapour, a minimum of ____ is desired.
a) 10 degree Celsius
b) -5 degree Celsius
c) 0 degree Celsius
d) 5 degree Celsius
View Answer

Answer: d
Explanation: This superheat helps in ensuring that after throttling steam is in single-phase or superheated vapour region.
advertisement

8. A combined separating and throttling calorimeter is also used to measure the quality.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It is used when the steam is wet and the pressure after throttling is not low enough to take steam to the superheated region.

9. In a combined separating and throttling calorimeter,
a) steam is first passed through a separator
b) in separator, some moisture separates out due to sudden change in direction
c) then the partially dry vapour is throttled and taken to the superheated region
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This is how a combined separating and throttling calorimeter works.
advertisement

10. The quality of wet steam can also be measured by an electric calorimeter.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: In this the sample of steam is passed in steady flow through an electric heater.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter