Thermodynamics Questions and Answers – First Law for a Closed System

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “First Law for a Closed System”.

1. Energy has different forms which include
a) heat
b) work
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Basic fact about energy.
advertisement

2. Work input is directly proportional to heat and the constant of proportionality is called
a) joule’s equivalent
b) mechanical equivalent of heat
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: True for a closed system undergoing a cycle.

3. The value of constant of proportionality, J, has the value
a) 1
b) 0
c) -1
d) infinity
View Answer

Answer: a
Explanation: In the S.I. system, both heat and work are measured in the derived unit of energy, the Joule.
advertisement
advertisement

4. It was Joule who first established that heat is a form of energy, and thus laid the foundation of the first law of thermodynamics.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Prior to Joule, heat was considered to be an invisible fluid flowing from a body of higher calorie to a body of lower calorie.

5. Which of the following represents the energy in storage?
a) heat
b) work
c) internal energy
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Energy in storage is internal energy or the energy of the system.
advertisement

6. By first law of thermodynamics,
a) Q=ΔE-W
b) Q=ΔE+W
c) Q=-ΔE-W
d) Q=-ΔE+W
View Answer

Answer: b
Explanation: Q-W is the net energy stored in system and is called internal energy of system.

7. The expression (ΣW)cycle=(ΣQ)cycle applies only to systems undergoing cycles.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The above expression holds for a closed cycle.
advertisement

8. Which of the following is the first law for a closed system undergoing a cycle?
a) ∫dW=∫dQ
b) J∫dW=∫dQ
c) ∫dW=J∫dQ
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is the expression for first law of thermodynamics where ∫ denotes the cyclic integral for the closed path.

9. Which of the following an be considered as the definition of energy?
a) Q=ΔE+W
b) Q-W=ΔE
c) first law of thermodynamics
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The first law is a particular formulation of the principle of the conservation of energy.
advertisement

10. The first law of thermodynamics gives only the change on energy ΔE for the process.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: An absolute value of energy E, is not given by the first law.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter