Thermodynamics Questions and Answers – Heat Pump System

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Heat Pump System”.

1. A heat pump,
a) extracts energy at low temperature heat source
b) gives energy to high temperature heat source
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is the functioning of a heat pump.
advertisement

2. Which of the following is true for a heat pump and a refrigerator?
a) a refrigerator removes heat to achieve cooling
b) a heat pump supplies heat at high temperature
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is also the main difference between a heat pump and a refrigerator.

3. A vapour compression heat pump has
a) compressor
b) evaporator
c) condenser
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These are similar to the components of vapour compression refrigeration cycle.
advertisement
advertisement

4. Which of the following can be used to transfer heat to the refrigerant passing through evaporator?
a) outside air
b) water from rivers
c) the ground
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These are the possible heat sources.

5. An air-air heat pump can be used for
a) heating during winter
b) cooling during summer
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This can be achieved using a reversing valve.
advertisement

6. The ideal gas refrigeration cycle is same as
a) the Brayton cycle
b) reversed Brayton cycle
c) the Rankine cycle
d) reversed Rankine cycle
View Answer

Answer: b
Explanation: Both these cycles consists of same processes.

7. The condenser and evaporator in vapour compression system are called cooler and refrigerator respectively.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It is because there is no phase change.
advertisement

8. The COP of refrigeration cycle is given by
a) 1 / {(p1/p2)^ɣ/(ɣ-1)]} – 1
b) 1 / {(p1/p2)^(ɣ-1)/ɣ]} – 1
c) 1 / {(p1/p2)^(ɣ-1)/ɣ]} + 1
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Here p1 is the pressure after compression and p2 is the pressure before compression.

9. The COP of gas-cycle refrigeration cycle is very high.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: The COP of gas-cycle refrigeration cycle is low.
advertisement

10. A gas-cycle refrigeration system is used in
a) aircrafts
b) missiles
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is because the vapour compression refrigeration system in this case becomes bulky and heavy.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter