Thermodynamics Questions and Answers – Work Transfer

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Work Transfer”.

1. The magnitude of mechanical work is the
a) product of the force and distance travelled perpendicular to the force
b) product of the force and distance travelled parallel to the force
c) sum of the force and distance travelled perpendicular to the force
d) sum of the force and distance travelled parallel to the force
View Answer

Answer: b
Explanation: The work is done by a force as it acts upon a body moving in the direction of the force.
advertisement

2. Work done by a system is taken to be
a) positive
b) negative
c) zero
d) varies according to situation
View Answer

Answer: a
Explanation: In thermodynamics, work done by a system is take to be positive.

3. Work done on a system is taken to be
a) positive
b) negative
c) zero
d) varies according to situation
View Answer

Answer: b
Explanation: In thermodynamics, work done on a system is take to be negative.
advertisement
advertisement

4. Work is a
a) point function
b) path function
c) depends on the state
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Amount of work done depends on the path the system follows.

5. Thermodynamic properties are
a) point function
b) path function
c) depends on the state
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For a given state there is a definite value for each property.
advertisement

6. The differentials of point functions are
a) perfect differentials
b) exact differentials
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Change in thermodynamic property is independent of path and depends only on initial and final states of the system.

7. In the equation dV=(1/p)dW, (1/p) is known as
a) volume factor
b) pressure factor
c) differential factor
d) integration factor
View Answer

Answer: d
Explanation: Used to convert inexact differential dW into exact differential dV.
advertisement

8. Cyclic integral of a property is always
a) zero
b) one
c) infinite value
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The initial and final states of the system for a cyclic process are the same.

9. Constant pressure process is also known as
a) isopiestic process
b) isobaric process
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Isobaric and isopiestic means pressure being constant.
advertisement

10. Work done in a quasi-static process
a) depends on the path followed
b) independent of the path followed
c) depends only on the initial and final states
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This is because work done is a path function.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter