Thermodynamics Questions and Answers – Quality or Dryness Fraction and Charts of Thermodynamics Properties

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Quality or Dryness Fraction and Charts of Thermodynamics Properties”.

1. Quality indicates the
a) mass fraction of liquid in a liquid vapour mixture
b) mass fraction of vapour in a liquid vapour mixture
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Quality, x is given as mass of vapour divided by the total mass of liquid-vapour mixture.
advertisement

2. If 1 kg of liquid-vapour mixture is considered and x is the quality of that mixture, then
a) mass of vapour is x kg
b) mass of liquid is (1-x) kg
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Quality indicates the mass fraction of vapour in a liquid vapour mixture.

3. Which of the following statements is true?
a) the value of x varies between 0 and 1
b) for saturated water, x=0
c) for saturated vapour, x=1
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: When water just starts boiling, x=0 and when vaporization is complete, x=1.
advertisement
advertisement

4. Total volume of a liquid vapour mixture is given by
a) volume of the saturated liquid
b) volume of the saturated vapour
c) sum of volumes of saturated liquid and saturated vapour
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: V=Vf+Vg.

5. Voidage is given by
a) specific volume of saturated vapour / specific volume of liquid vapour mixture
b) specific volume of liquid vapour mixture / specific volume of saturated vapour
c) specific volume of saturated liquid / specific volume of liquid vapour mixture
d) specific volume of liquid vapour mixture / specific volume of saturated liquid
View Answer

Answer: a
Explanation: Voidage is the volume fraction of vapour.
advertisement

6. Specific volume of the mixture is given by
a) (1+x)vf + (x)vg
b) (1-x)vf + (x)vg
c) (1-x)vf – (x)vg
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Here vf=specific volume of saturated solid and vg=specific volume of saturated vapour.

7. Which of the following is correct?
a) v=vf + (x*vfg)
b) h=hf + (x*hfg)
c) s=sf + (x*sfg)
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Here, fg for each property is f-g for each property.
advertisement

8. Which of the following statement is true about a chart of thermodynamic property?
a) the manner of variation of properties is clearly given in a chart
b) there is no problem in interpolation
c) the precision is not as much as in steam tables
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These are some advantages and disadvantages of a chart.

9. The temperature-entropy plot and enthalpy-entropy plot are commonly used.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: But its scale is small and limited in use.
advertisement

10. Which of the following statement is true?
a) the temperature-entropy plot shows the vapour dome and the lines of constant volume, constant pressure, constant enthalpy, constant entropy and constant superheat
b) the scale of temperature-entropy plot is small which limits its use
c) enthalpy-entropy plot has a larger scale to provide data suitable for many computations
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These are some basic facts about temperature-entropy plot and enthalpy-entropy plot.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter