Thermodynamics Questions and Answers – Characteristics of an Ideal Working Fluid in Vapor Power Cycles

«
»

This set of Thermodynamics assessment questions focuses on “Characteristics of an Ideal Working Fluid in Vapor Power Cycles”.

1. Which of the following statement is true about steam?
a) the maximum temperature that can be used in steam cycles is 600 degree Celsius
b) the critical temperature of steam is around 375 degree Celsius
c) large superheating is required
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These are certain drawbacks with steam as working fluid.
advertisement

2. With steam as working fluid, as pressure increases
a) metal stresses increases
b) thickness of walls of tubes, boiler drums, etc increases
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These changes take place very rapidly because of prevalence of high temperature.

3. At the heat rejection temperature of 40 degree Celsius, the saturation pressure of steam is 0.075 bar.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This pressure is considerably lower than the atmospheric pressure.
advertisement
advertisement

4. The working fluid should have ____ critical temperature.
a) low
b) high
c) it does not matter
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This is to have a low saturation pressure at the maximum allowed temperature.

5. The saturation pressure at heat rejection temperature should be ____ atmospheric pressure.
a) equal to
b) below
c) above
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is done to avoid the necessity of vacuum in the condenser.
advertisement

6. The specific heat of the working fluid should be ____
a) small
b) large
c) very large
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This is done so that little heat transfer is required to raise the liquid to its boiling point.

7. The freezing point of fluid should be ____ room temperature.
a) equal to
b) below
c) above
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: So that the fluid does not get solidified when it flows through pipelines.
advertisement

8. The fluid should be chemically ____ and ____ contaminate the material of construction.
a) unstable, should
b) unstable, should not
c) stable, should
d) stable, should not
View Answer

Answer: d
Explanation: The working fluid used should be stable and should not contaminate at any temperature.

9. The fluid should not be toxic, corrosive or excessively viscous.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Also the working fluid should be low in cost.
advertisement

10. Why is superheat desired?
a) to reduce piping losses
b) to improve efficiency
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The thermal efficiency of the cycle is close to Carnot efficiency.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice assessment questions on all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter