Thermodynamics Questions and Answers – Absorption Refrigeration Cycle

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Absorption Refrigeration Cycle”.

1. In absorption refrigeration cycle, which of the following is used?
a) refrigerant
b) absorbent
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both refrigerant and absorbent are used in absorption refrigeration cycle.
advertisement

2. In absorption system, compressor in vapour compression cycle is replaced by absorber-generator assembly.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The absorber-generator assembly involves less mechanical work.

3. In the aqua-ammonia absorption system,
a) water is the refrigerant and ammonia is the absorbent
b) ammonia is the refrigerant and water is the absorbent
c) both ammonia and water can be used as refrigerant or absorbent
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This is the basic absorption refrigeration cycle.
advertisement
advertisement

4. Which of the following statement is true?
a) ammonia vapour is absorbed in water
b) boiling point of ammonia is more than that of water
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The boiling point of ammonia is less than that of water.

5. why is an analyser-rectifier combination is used in absorption refrigeration cycle?
a) to increase the amount of water vapour in ammonia vapour
b) to decrease the amount of water vapour in ammonia vapour
c) to eliminate the water vapour from ammonia vapour
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is done to prevent the blocking of expansion valve because of frozen ice.
advertisement

6. Which of the following condenses first?
a) ammonia vapour
b) water vapour
c) both condense at same temperature
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The saturation temperature of water is higher than ammonia at any given pressure.

7. The vapour going to condenser is ____ in temperature and ____ in ammonia.
a) higher, less
b) higher, richer
c) lower, less
d) lower, richer
View Answer

Answer: d
Explanation: When passing through analyser, the vapour is cooled and enriched by ammonia.
advertisement

8. Lithium bromide-water vapour is another absorption refrigeration system.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: In this, water is the refrigerant and solution of lithium bromide in water is the absorbent.

9. Water is used as a ____ in air conditioning units.
a) absorbent
b) refrigerant
c) absorbent and refrigerant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The reason is that water cannot be cooled below 0 degree Celsius.
advertisement

10. The COP of absorption refrigeration system is
a) low
b) high
c) equal to that of vapour compression refrigeration system
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The Cop of absorption refrigeration system is low.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter