Thermodynamics Questions and Answers – Volumetric Efficiency

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Volumetric Efficiency”.

1. The temperature and pressure conditions at free air delivery are
a) 27 degree Celsius, 100 bar
b) 15 degree Celsius, 101.325 bar
c) 27 degree Celsius, 101.325 bar
d) 15 degree Celsius, 100 bar
View Answer

Answer: b
Explanation: This is known as FAD(free air delivery).
advertisement

2. The volumetric efficiency is defined as the ratio of
a) total volume / piston displacement volume
b) total volume / gas volume taken during suction
c) gas volume taken during suction / swept volume
d) swept volume / gas volume taken during suction
View Answer

Answer: c
Explanation: The swept volume is also called piston displacement volume.

3. Clearance is given by
a) total volume / swept volume
b) total volume / clearance volume
c) swept volume / clearance volume
d) clearance volume / swept volume
View Answer

Answer: d
Explanation: Here C=Vc/Vs.
advertisement
advertisement

4. The clearance volumetric efficiency is equal to
a) 1 + C + C(p2/p1)^(1/n)
b) 1 – C – C(p2/p1)^(1/n)
c) 1 – C + C(p2/p1)^(1/n)
d) 1 + C – C(p2/p1)^(1/n)
View Answer

Answer: d
Explanation: Here C is the clearance and p1,p2 are pressures.

5. As clearance and pressure ratio increases, volumetric efficiency ____
a) decreases
b) increases
c) remains constant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This comes from the equation of volumetric efficiency.
advertisement

6. To get maximum flow capacity, compressors are built with maximum practical clearance.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: To get maximum flow capacity, compressors are built with minimum practical clearance.

7. When the clearance volume is at minimum level,
a) volumetric efficiency is maximum
b) flow through machine is maximum
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: We can get this from volumetric efficiency equation.
advertisement

8. For a given pressure ratio, volumetric efficiency is zero when maximum clearance is
a) 1 / ((p2/p1)^(1/n) +1)
b) 1 / ((p2/p1)^(1/n) -1)
c) 1 / ((p1/p2)^(1/n) -1)
d) 1 / ((p1/p2)^(1/n) +1)
View Answer

Answer: b
Explanation: This comes from the equation of volumetric efficiency when we put volumetric efficiency equal to zero.

9. Increasing the pressure ratio, increases the volumetric efficiency.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: For a fixed clearance, increasing the pressure ratio decreases the volumetric efficiency.
advertisement

10. Which of the following is correct?
a) p2max/p1 = (1 + 1/C)n
b) p2max/p1 = (1 – 1/C)n
c) p2max/p1 = (1 – C)n
d) p2max/p1 = (1 + C)n
View Answer

Answer: a
Explanation: the maximum pressure ratio which can be attained by a reciprocating compressor cylinder is limited by the clearance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter