Thermodynamics Questions and Answers – Temperature-Entropy Plot

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Temperature-Entropy Plot”.

1. For a reversible heat transfer and process being adiabatic, which of the following is true?
a) dQ=0
b) dS=0
c) S=constant
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: dQ=0 since process is reversible and adiabatic and dS=dQ/T.
advertisement

2. A reversible adiabatic process is an isentropic process.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: dQ=0 and dS=0 and hence S=constant.

3. The area under the curve ∫TdS is equal to the
a) work done
b) heat transferred
c) internal energy change
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Q(reversible)=∫TdS.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following statement is true?
a) for reversible isothermal heat transfer, Q=t(Sf-Si)
b) for reversible adiabatic process, S=constant
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: For reversible isothermal heat transfer, T=constant and for reversible adiabatic process, dS=0.

5. A Carnot cycle has following processes.
a) 4 reversible isotherms
b) 4 reversible adiabatics
c) 2 reversible isotherms and 2 reversible adiabatics
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Two reversible isotherms and two reversible adiabatics constitute a Carnot cycle.
advertisement

6. Net work in a Carnot cycle is given by (T1=temperature of heat addition and T2=temperature of heat rejection)
a) (T2-T1)(S1-S4)
b) (T1-T2)(S1-S4)
c) (T1-T2)(S4-S1)
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Net work=Q1-Q2=(T1-T2)(S1-S4).

7. According to the principle of Caratheodory, the first law in differential form is written as dQ=Adx+Bdy+Cdz.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Here, x,y,z are the three thermodynamic coordinates and A,B,C are the functions of x,y,z.
advertisement

8. For adiabatic, reversible transition,
a) Adx+Bdy+Cdz=-1
b) Adx+Bdy+Cdz=1
c) Adx+Bdy+Cdz=0
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: dQ=Adx+Bdy+Cdz=0 for adiabatic and reversible process.

9. For quasi-static, adiabatic path
a) Adx+Bdy+Cdz=TdS
b) Adx+Bdy+Cdz=1
c) Adx+Bdy+Cdz=0
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This comes from Caratheodory’s theorem.
advertisement

10. The infinitesimal change in entropy dS due to reversible heat transfer dQ at temperature T is dS=dQ/T.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: For a reversible process, dS=dQ/T .

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.